Turun arkkihiippakunnan piispan sauva
Etusivu / Päätöksenteko / Piispan vaalit 2020

Piispan vaalit 2020

Piispan vaali käydään Turun arkkihiippakunnassa syksyllä 2020

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalin ehdokkaat ovat

 • Numero 2, Jouni Lehikoinen, Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra
 • Numero 3, Heikki Arikka, Malmin seurakunnan kirkkoherra
 • Numero 4, Kaisa Huhtala, Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra
 • Numero 5, Mari Leppänen, Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani

Ehdokasasettelu päättyi 7.9.2020 ja tuomiokapituli arpoi ehdokkaille vaalinumerot 16.9.2020.

Täältä löydät piispan vaalin ehdokkaiden esittelyt»

Vaalin aikataulu

 • Ensimmäinen vaalipäivä on torstaina 5.11.2020.
 • Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros käydään torstaina 3.12.2020.
 • Uusi piispa aloittaa virassa 1.2.2021 ja hänet vihitään virkaansa 7.2.2021 Turun tuomiokirkossa.

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala siirtyy eläkkeelle 31.1.2021.

Vaalipaneelit

Tuomiokapituli järjestää ensimmäisellä vaalikierroksella kaksi vaalipaneelia. Paneelit järjestetään yleisötilaisuuksina. Jos koronatilanne huononee, paneeleita voi seurata striimin kautta.

Ensimmäinen pidetään tiistaina 6.10.2020 kello 18 Porissa, kauppakeskus Puuvillassa (Puuvilla Areena, Siltapuistonkatu 14). Paneeli järjestetään yhteistyössä sanomalehti Länsi-Suomen kanssa ja sen juontaa päätoimittaja Janne Rantanen. Paneelia voi seurata myös striimattuna. Linkki lisätään tälle sivulle, arkkihiippakunnan Facebook-sivulle sekä Länsi-Suomen verkkosivulle.

Toinen vaalipaneeli järjestetään tiistaina 20.10.2020 kello 18 Raisiossa, kauppakeskus Myllyssä (Kukkakauppa Flörin vieressä oleva tila, sisäänkäynti XXL:n päädystä). Paneeli järjestetään yhteistyössä sanomalehti Turun Sanomien kanssa ja sen juontaa päätoimittaja Kari Vainio. Paneelia voi seurata myös striimattuna. Linkki lisätään tälle sivulle, arkkihiippakunnan Facebook-sivulle sekä Turun Sanomien verkkosivulle.

Mahdollisen toisen kierroksen ehdokkaiden välinen keskustelu järjestetään keskiviikkona 18.11.2020 kello 18 Turun tuomiokirkossa yhteistyössä Ylen kanssa. Keskustelu striimataan ja sitä on mahdollista tulla seuraamaan myös paikan päälle.

Ehdokkaille on mahdollista lähettää vaalipaneeleita varten kysymyksiä. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen: pauliina.jarvinen@evl.fi.

Lisäksi tiedossa on seuraavat kaikille avoimet tilaisuudet, joihin kaikki ehdokkaat tasapuolisesti osallistuvat:

 • Pintaa syvemmälle piispanvaaliin -keskustelusarja Turun tuomiokirkossa maanantaisin klo 18:
  28.9. Jouni Lehikoinen, 5.10. Heikki Arikka, 12.10. Kaisa Huhtala ja 19.10. Mari Leppänen. Tilaisuuden järjestää Turun tuomiokirkkoseurakunta ja keskusteluja isännöi Miika Ahola.
 • Piispaehdokas debatit Radio Dein kanavalla:
  • ke 7.10. klo 9-10  Kaisa Huhtala ja Heikki Arikka.Uusinta iltapäivällä klo 13 ja 10.10. klo 13.30.
  • ke 14.10. klo 9-10 Jouni Lehikoinen ja Mari Leppänen. Uusinta iltapäivällä klo 13 ja la 17.10. klo 13.30.
 • Vaalipaneeli Uudenkaupungin seurakuntatalolla (Koulukatu 6) ma 26.10.2020 klo 18. Tilaisuuden järjestää Uudenkaupungin seurakunta ja sen juontaa Matti Jussila.
 • Vaalipaneeli Salon kirkossa (Kirkkokatu 7) to 29.10.2020 klo 18. Henkilörajoitusten vuoksi tilaisuus on tarkoitettu vain äänioikeutetuille. Tialisuuden järjestää Salon seurakunta.

Lisäämme muita vastaavia tilaisuuksia tälle sivulle. Ilmoitukset voi lähettää osoitteeseen: anna-liisa.hyrsky-heikkila@evl.fi

Äänioikeutetut

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalissa äänioikeutettuja on kaikkiaan 1192. Äänioikeutettuja ovat kaikki arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä heidän lukumääräänsä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Suhdeluku on siis puolet ja puolet. Maallikkovalitsijoista suurin osa on arkkihiippakunnan seurakuntien edustajia. Kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot ovat paikallisesti valinneet omat edustajansa. Seurakuntakohtainen valitsijoiden lukumäärä vaihtelee seurakunnan koon mukaan. Näin valittujen lisäksi äänioikeutettuja maallikkovalitsijoita ovat myös hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Turun arkkihiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.

Turun arkkihiippakunnan piispan virka

Piispa tukee ja ohjaa papistoa sekä edistää seurakuntien toimintaa. Hän johtaa hiippakunnan toimintaa työtovereinaan tuomiokapitulin henkilökunta ja hallintoa tuomiokapitulin istunnon puheenjohtajana. Piispa on myös piispainkokouksen ja kirkolliskokouksen jäsen. Hän on hiippakuntansa hengellinen johtaja ja osallistuu hiippakuntansa alueella yhteiskunnalliseen keskusteluun. Piispan tehtävään kuuluu myös yhteistyö alueen viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

Arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa. Piispallinen vastuu ja piispan tehtävät jakautuvat arkkipiispan ja piispan kesken. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti piispan ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluu 42 arkkihiippakunnan seurakuntaa Paimion, Nousiaisten, Ala-Satakunnan ja Porin rovastikunnissa. Arkkipiispan vastuualueeseen kuuluu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueen yhdeksän seurakuntaa.

Piispan vaalin tarkempi aikataulu

Piispan vaalia koskeva muistio

Lisätietoja:

Lakimiesasessori Matti Mäkinen, p. 0400 774311, matti.makinen@evl.fi

Hiippakuntapastori Pauliina Järvinen (viestintä), p. 0400 126515, pauliina.jarvinen@evl.fi

Ehdokkaiden kuvat Kirkon kuvapankissa