
Tietoa hiippakunnasta
Turun arkkihiippakunta
Hiippakunta on piispan johtama kirkon hallinnollinen alue. Turun arkkihiippakunta on Suomen vanhin hiippakunta. Arkkihiippakunnan erikoisuus on se, että hiippakunnassa on kaksi piispaa: piispa Mari Leppänen ja arkkipiispa Tapio Luoma.
Arkkihiippakuntaan kuuluu 49 seurakuntaa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. Seurakunnista muodostuu viisi rovastikuntaa. Arkkihiippakunnan alueella seurakuntien ja seurakuntayhtymien tukena toimii Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli
Tuomiokapituliksi kutsutaan sekä hiippakunnan virastoa että siellä päätöksiä tekevää hallintoelintä eli kollegiota. Tuomiokapitulin kollegio hoitaa yhdessä piispojen kanssa hiippakunnan hallintoa sekä edustaa kirkkoa hiippakunnan asioissa.
Tuomiokapitulin viraston tehtävänä on tukea alueen seurakuntia ja niiden työntekijöitä ja vastuunkantajia. Tehtävänsä toteuttamiseksi tuomiokapituli ohjaa, neuvoo ja päättää, viestii sekä valmentaa ja tukee. Tuomiokapituli sijaitsee Turussa ja sen esimiehenä toimii piispa Mari Leppänen.
Työ tuomiokapitulissa jakautuu seuraaviin yksiköihin: piispan kanslia, hallinto, kehittäminen ja viestintä.
Lisäksi tuomiokapitulissa työskentelee kuurojenpappi ja vankiladiakoni.

Rovastikunnat ja seurakunnat
Turun arkkihiippakuntaan kuuluu 49 seurakuntaa, jotka muodostavat 5 rovastikuntaa. Jokaista rovastikuntaa johtaa lääninrovasti. Arkkihiippakunnan kartta 2021
Lääninrovasti: Hannu Tomperi
Kokemäen seurakunnan kirkkoherra
Kakkulaistentie 2, 32800 Kokemäki
puh. 044 7546000
Lääninrovasti: Jani Kairavuo
Naantalin seurakunnan kirkkoherra
Piispantie 2, 21100 Naantali
puh. 040 130 8310
Lääninrovasti: Risto Leppänen
Liedon seurakunnan kirkkoherra
Hyvättyläntie 19, 21420 Lieto
puh. 050 326 9001
Lääninrovasti: Heimo Hietanen
Meri-Porin seurakunnan kirkkoherra
PL 122, 28101 Pori
puh. 0400 309 805
Lääninrovasti: Ville Niittynen
Kaarinen seurakunnan kirkkoherra
PL 922, 20101 Turku
puh. 040 341 7196

Historia
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on Suomen vanhin virasto ja se on perustettu vuonna 1276. Turun arkkihiippakunta on Suomen vanhin hiippakunta. Turun erikoisuutena on se, että yhdessä hiippakunnassa on kaksi piispaa. Tuomiokapituli tulee latinankielen sanoista domus capituli. Domus merkitsee taloa ja capiteli lukua.
Tuomiokapitulin historia on osa koko Suomen historiaa. Tuomiokapitulissa on palvellut Suomen merkittävimpiä henkilöitä aina keskiajalta näihin päiviin asti. Tuomiokapitulin rooli ja merkitys ovat historian aikana vaihdelleet.

Pyhän Henrikin säätiö
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli perusti Pyhän Henrikin säätiön vuonna 1997 tukemaan aatteellisesti ja taloudellisesti ev.lut. kirkon tunnustuksen mukaista kristillisen sanoman levittämistä, lähimmäisenrakkauden toteuttamista sekä kristillisen kulttuuriperinteen vaalimista arkkihiippakunnan alueella. Säätiö toteuttaa tehtäväänsä myöntämällä taloudellista tukea kirkolliseen työhön ja toimintaan sekä jakamalla avustuksia ja apurahoja. Joka toinen vuosi säätiö jakaa kulttuuripalkinnon taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä.
Vuosille 2019-2021
- Mari Leppänen, piispa, puheenjohtaja
- Matti Mäkinen, lakimiesasessori, asiamies
- Pasi Salminen, kirkkoherra, varapj
- Marianne Känä, kirkkoherra
- Jani Kairavuo, kirkkoherra
- Henna Ahtinen, talouspäällikkö
- Mari Korhonen, luottamushenkilö

Arkkipooki-palkinto
Turun arkkihiippakunnan seurakunnissa tehdään paljon hyvää työtä ja kehitetään uusia ideoita, toimintamalleja tai käytäntöjä, jotka voivat helposti jäädä huomaamatta. Siksi arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto on perustanut kerran vuodessa jaettavan Vuoden arkkipooki –palkinnon.
Palkinto on taidekäsityönä valmistettu Pooki eli tunnusmajakka. Kiertopalkinto on saajan hallussa siihen asti, kunnes uusi palkittava valitaan. Palkinnon saajalle jää muistoksi Pookin pienoismalli. Palkinto jaetaan tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi.
- Salon seurakunnan Kirkkopolku-taidekasvatushanke (2020)
- Punkalaitumen seurakunnan Tule kotiin -hanke (2019)
- Keski-Porin seurakunnan sometiimi, tiimin toteuttama sometyö (2018)
- Anita ja Pertti Pussinen, Turun Maarian kirkon elämyksellinen opastus (2017)
- Harjavallan seurakunnan kymppiluokka ja sen vapaaehtoinen vetäjä, rovasti Raimo Vuoristo (2016)
- Salon seurakunnan lapsityönohjaaja Tuula Valkonen, Deep Talk –menetelmä (2015)
- Tarvasjoen seurakunnan seurakuntatyö (2014)
- Säkylän seurakunnan Pesue-hanke (2013)
- Salon seurakunnan nuorten draamamessutiimi (2012)
