Tietoa hiippakunnasta

Turun arkkihiippakunta

Turun arkkihiippakuntaan kuuluu seurakuntia Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan alueella. Arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa: piispa Kaarlo Kalliala ja arkkipiispa Tapio Luoma. Arkkihiippakunnan alueella seurakuntien ja seurakuntayhtymien tukena toimii tuomiokapituli.

Tuomiokapituliksi kutsutaan sekä päätöksiä tekevää hallintoelinta että hiippakunnan virastoa. Tuomiokapitulin kollegio hoitaa yhdessä piispojen kanssa hiippakunnan hallintoa ja toimintaa sekä edustaa kirkkoa hiippakunnan asioissa. Tuomiokapitulin virasto taas tukee seurakuntia, tarjoaa koulutus- ja hallintopalveluja sekä toimimalla työyhteisöjen kehittäjänä.

Piispa Kaarlo Kalliala Arkkipiispa Tapio Luoma

Rovastikunnat ja seurakunnat

Turun arkkihiippakuntaan kuuluu 51 seurakuntaa, jotka muodostavat 5 rovastikuntaa. Jokaista rovastikuntaa johtaa lääninrovasti. Kartta 2019

Ala-Satakunnan rovastikunta

Nousiaisten rovastikunta

Paimion rovastikunta

Historia

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on Suomen vanhin virasto ja se on perustettu vuonna 1276. Turun arkkihiippakunta on Suomen vanhin hiippakunta. Turun erikoisuutena on se, että yhdessä hiippakunnassa on kaksi piispaa. Tuomiokapituli tulee latinankielen sanoista domus capituli. Domus merkitsee taloa ja capiteli lukua.

Tuomiokapitulin historia on osa koko Suomen historiaa. Tuomiokapitulissa on palvellut Suomen merkittävimpiä henkilöitä aina keskiajalta näihin päiviin asti. Tuomiokapitulin rooli ja merkitys ovat historian aikana vaihdelleet.

Turun piispat Kaikkien hiippakuntien äiti

Pyhän Henrikin säätiö

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli perusti Pyhän Henrikin säätiön vuonna 1997 tukemaan aatteellisesti ja taloudellisesti ev.lut. kirkon tunnustuksen mukaista kristillisen sanoman levittämistä, lähimmäisenrakkauden toteuttamista sekä kristillisen kulttuuriperinteen vaalimista arkkihiippakunnan alueella. Säätiö toteuttaa tehtäväänsä myöntämällä taloudellista tukea kirkolliseen työhön ja toimintaan sekä jakamalla avustuksia ja apurahoja. Joka toinen vuosi säätiö jakaa kulttuuripalkinnon taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä.

Säätiön hallitus ja asiamies

Vuosille 2016-2018

 • Kaarlo Kalliala, piispa, puheenjohtaja
 • Matti Mäkinen, lakimiesasessori, asiamies
 • Pasi Salminen, kirkkoherra
 • Marianne Känä, kirkkoherra
 • Jani Kairavuo, kirkkoherra
 • Tuula Kanervisto, talousjohtaja
 • Annika Määttänen, luottamushenkilö

Arkkipooki-palkinto

Turun arkkihiippakunnan seurakunnissa tehdään paljon hyvää työtä ja kehitetään uusia ideoita, toimintamalleja tai käytäntöjä, jotka voivat helposti jäädä huomaamatta. Siksi arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto on perustanut kerran vuodessa jaettavan Vuoden arkkipooki –palkinnon.

Palkinto on taidekäsityönä valmistettu Pooki eli tunnusmajakka. Kiertopalkinto on saajan hallussa siihen asti, kunnes uusi palkittava valitaan. Palkinnon saajalle jää muistoksi Pookin pienoismalli. Palkinto jaetaan tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi.

Palkinnon saajat

 • Keski-Porin seurakunnan sometiimi, tiimin toteuttama sometyö (2018)
 • Anita ja Pertti Pussinen, Turun Maarian kirkon elämyksellinen opastus (2017)
 • Harjavallan seurakunnan kymppiluokka ja sen vapaaehtoinen vetäjä, rovasti Raimo Vuoristo (2016)
 • Salon seurakunnan lapsityönohjaaja Tuula Valkonen, Deep Talk –menetelmä (2015)
 • Tarvasjoen seurakunnan seurakuntatyö (2014)
 • Säkylän seurakunnan Pesue-hanke (2013)
 • Salon seurakunnan nuorten draamamessutiimi (2012)