Valkoinen patsas, joka kuvaa Mikael Agrikolaa.

Tietoa hiippakunnasta

Turun arkkihiippakunta

Hiippakunta on piispan johtama kirkon hallinnollinen alue. Turun arkkihiippakunta on Suomen vanhin hiippakunta. Arkkihiippakunnan erikoisuus on se, että hiippakunnassa on kaksi piispaa: piispa Kaarlo Kalliala ja arkkipiispa Tapio Luoma.

Arkkihiippakuntaan kuuluu 51 seurakuntaa Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla. Seurakunnista muodostuu viisi rovastikuntaa. Arkkihiippakunnan alueella seurakuntien ja seurakuntayhtymien tukena toimii Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli.

Piispa Kaarlo Kalliala Arkkipiispa Tapio Luoma

Turun arkkihiippakunnan lippu salossa.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli

Tuomiokapituliksi kutsutaan sekä hiippakunnan virastoa että siellä päätöksiä tekevää hallintoelintä eli kollegiota. Tuomiokapitulin kollegio hoitaa yhdessä piispojen kanssa hiippakunnan hallintoa sekä edustaa kirkkoa hiippakunnan asioissa.

Tuomiokapitulin viraston tehtävänä on tukea alueen seurakuntia ja niiden työntekijöitä ja vastuunkantajia. Tehtävänsä toteuttamiseksi tuomiokapituli ohjaa, neuvoo ja päättää, viestii sekä valmentaa ja tukee. Tuomiokapituli sijaitsee Turussa ja sen esimiehenä toimii piispa Kaarlo Kalliala.

Työ tuomiokapitulissa jakautuu seuraaviin yksiköihin: piispan kanslia, hallinto, kehittäminen ja viestintä.
Lisäksi tuomiokapitulissa työskentelee kuurojenpappi ja vankiladiakoni.

Turun tuomiokapitulin työntekijät Turun tuomiokirkossa.

Rovastikunnat ja seurakunnat

Turun arkkihiippakuntaan kuuluu 51 seurakuntaa, jotka muodostavat 5 rovastikuntaa. Jokaista rovastikuntaa johtaa lääninrovasti. Kartta 2020

Ala-Satakunnan rovastikunta

Lääninrovasti: Hannu Tomperi
Kokemäen seurakunnan kirkkoherra
Kakkulaistentie 2, 32800 Kokemäki
puh. 044 7546000

Nousiaisten rovastikunta

Paimion rovastikunta

Arkkihiippakunnan kartta 1.1.2020 alkaen

Historia

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on Suomen vanhin virasto ja se on perustettu vuonna 1276. Turun arkkihiippakunta on Suomen vanhin hiippakunta. Turun erikoisuutena on se, että yhdessä hiippakunnassa on kaksi piispaa. Tuomiokapituli tulee latinankielen sanoista domus capituli. Domus merkitsee taloa ja capiteli lukua.

Tuomiokapitulin historia on osa koko Suomen historiaa. Tuomiokapitulissa on palvellut Suomen merkittävimpiä henkilöitä aina keskiajalta näihin päiviin asti. Tuomiokapitulin rooli ja merkitys ovat historian aikana vaihdelleet.

Turun piispat Kaikkien hiippakuntien äiti

Keskiaikaisen kirjan kuvistusta Piispa Henrikistä.

Pyhän Henrikin säätiö

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli perusti Pyhän Henrikin säätiön vuonna 1997 tukemaan aatteellisesti ja taloudellisesti ev.lut. kirkon tunnustuksen mukaista kristillisen sanoman levittämistä, lähimmäisenrakkauden toteuttamista sekä kristillisen kulttuuriperinteen vaalimista arkkihiippakunnan alueella. Säätiö toteuttaa tehtäväänsä myöntämällä taloudellista tukea kirkolliseen työhön ja toimintaan sekä jakamalla avustuksia ja apurahoja. Joka toinen vuosi säätiö jakaa kulttuuripalkinnon taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä.

Säätiön hallitus ja asiamies

Vuosille 2019-2021

 • Kaarlo Kalliala, piispa, puheenjohtaja
 • Matti Mäkinen, lakimiesasessori, asiamies
 • Pasi Salminen, kirkkoherra, varapj
 • Marianne Känä, kirkkoherra
 • Jani Kairavuo, kirkkoherra
 • Henna Ahtinen, talouspäällikkö
 • Mari Korhonen, luottamushenkilö
Pöydällä kunniakirja.

Arkkipooki-palkinto

Turun arkkihiippakunnan seurakunnissa tehdään paljon hyvää työtä ja kehitetään uusia ideoita, toimintamalleja tai käytäntöjä, jotka voivat helposti jäädä huomaamatta. Siksi arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto on perustanut kerran vuodessa jaettavan Vuoden arkkipooki –palkinnon.

Palkinto on taidekäsityönä valmistettu Pooki eli tunnusmajakka. Kiertopalkinto on saajan hallussa siihen asti, kunnes uusi palkittava valitaan. Palkinnon saajalle jää muistoksi Pookin pienoismalli. Palkinto jaetaan tunnustuksena merkityksellisestä, ansiokkaasta ja innovatiivisesta työstä kirkon, hiippakunnan tai seurakuntien ja niiden jäsenten hyväksi.

Lisää tietoa Arkkipooki-palkinnosta täältä»

Palkinnon saajat

 • Salon seurakunnan Kirkkopolku-taidekasvatushanke (2020)
 • Punkalaitumen seurakunnan Tule kotiin -hanke (2019)
 • Keski-Porin seurakunnan sometiimi, tiimin toteuttama sometyö (2018)
 • Anita ja Pertti Pussinen, Turun Maarian kirkon elämyksellinen opastus (2017)
 • Harjavallan seurakunnan kymppiluokka ja sen vapaaehtoinen vetäjä, rovasti Raimo Vuoristo (2016)
 • Salon seurakunnan lapsityönohjaaja Tuula Valkonen, Deep Talk –menetelmä (2015)
 • Tarvasjoen seurakunnan seurakuntatyö (2014)
 • Säkylän seurakunnan Pesue-hanke (2013)
 • Salon seurakunnan nuorten draamamessutiimi (2012)
Arkkipooki-palkinto pöydällä.