750-vuotisjuhla
Sydämen sivistystä jo vuodesta 1276
Sivistyksen, kulttuurin ja julkisen hallinnon 750-vuotisjuhla
Turun tuomiokapituli viettää 750-vuotisjuhlaa vuonna 2026. Tästä merkittävästä tapahtumasta kasvaa nyt koko kirkon ja monien yhteistyökumppaneiden yhteinen juhlavuosi.
Tuomiokapituli on Suomen vanhin virasto eli ensimmäinen pysyvänä kollegiona toimiva ja koulutetuista ammattihenkilöistä koostunut toimielin, joka on toiminut keskiaikaisten asiakirjalähteiden mukaan ainakin vuodesta 1276 alkaen.
Kirkon myönteinen vaikutus suomalaisten elämään on merkittävä ja laaja-alainen. Tuomiokapitulin perustaminen oli samalla myös lähtölaukaus suomalaiselle julkiselle hallinnolle ja organisoidulle oikeuslaitokselle. Siksi vietämme tätä suomalaisessa mittakaavassa poikkeuksellista juhlavuotta teemalla Sydämen sivistystä jo vuodesta 1276 – sivistyksen, kulttuurin ja julkisen hallinnon juhlavuosi.
Juhlavuosi järjestetään yhdessä eri toimijoiden kanssa ja sen eri teemat tuovat esille demokratiaa, yhteistyötä, kulttuuria ja sivistystä, jotka ovat oleellisia menestystekijöitämme myös tänään ja tulevaisuudessa.
Juhlavuoden suunnittelu on vielä alussa, mutta käynnistynyt innostuneesti. Kumppanuuksia on sovittu, ja kutsumme kiinnostuneet tahot mukaan suunnittelutyöhön.
Hanketta koordinoi projektikoordinaattori Karoliina Haapalehto (karoliina.haapalehto(at)evl.fi)
Suunnittelun viisi kärkeä
Valtiovarainministeriön koordinoima Kansalliset dialogit on lupautunut juhlavuoden yhteistyötahoksi. Mika teema koskettaisi kaikkia Suomen asukkaita? Haluamme tavoittaa heidät, joiden on vaikea saada ääntään kuuluville ja jotka ovat yhteiskunnan rakenteista syrjässä.
Lukukeskuksen koordinoima Lukuviikko on lupautunut juhlavuoden yhteistyötahoksi. Lukuviikon tarkoitus on innostaa kaikenikäisiä kirjojen pariin ja kirkon historian näkökulmasta osuva kulma voisi olla rippikoululaisten kannustaminen lukemisen pariin. Keskusteluissa on ollut mm. yhteisöllisen lukemisen vahvistaminen eri tapahtumissa
Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Vuonna 2026 pyritään viemään mahdollisimman paljon taide-elämyksiä kirkkoihin, joissa nuoret voivat tutustua myös harvemmin kirkkotiloihin yhdistettyihin taidegenreihin.
Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin historia -teoksen tarkoituksena arvioida tutkimuksen keinoin tuomiokapitulin toimijuutta suhteessa yhteiskuntaan ja kirkon sisäiseen elämään vuodesta 1276 nykyaikaan asti. Historiateos on noin 300 sivua laaja, tutkimukseen ja lähteisiin perustuva tietokirja, jonka kirjoittajiksi ovat lupautuneet professori Tuomas Heikkilä, dosentti Esko M. Laine, dosentti Juha Meriläinen ja dosentti Sini Mikkola. Kirja julkaistaan ennen syksyn 2026 kirjamessuja.
Neljän valtakunnallisen toimintapaketin lisäksi arkkihiippakunnassa toimintansa aloittaa paikallinen työryhmä, jonka johdolla järjestetään paikallista toimintaa kirkon ja koko maamme historian kannalta oleellisella Turun seudulla ja koko Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella.