Seurakunnan hallinnon tärkeä osa on henkilöstöhallinto. Henkilöstö on seurakunnan elintärkeä voimavara. Vain hyvinvoiva henkilöstö toimii tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Henkilöstön hyvinvoinnin tukemiseen liittyy tyhy-toimintaa, työsuojelua ja työturvallisuusvelvoitteita. Laajemmin ajatellen tähän liittyy myös osaamisen kehittäminen ja yhteistyötoiminta sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyö. Ovatko nämä asiat sinun seurakunnassasi kunnossa?
Työsuojeluun kuuluu fyysinen ja psyykkinen työturvallisuus. Fyysiseen työympäristöön liittyvien riskien tunnistaminen ja torjunta on jatkuvasti kohentunut seurakunnissa. Erityisen haavoittuva työntekijäryhmä on kesä- ja kausityöntekijät, joista varsinkin nuorimmilla saattaa olla vasta vähän kokemusta työelämästä ylipäätään, vähäinen ammattitaito ja vähän tietoa työturvallisuus- ja työsuojeluasioita. Näiden työntekijöiden työhön perehdyttäminen on elintärkeää, ja perehdyttämisessä tulee painottaa myös työturvallisuutta.
Fyysisen työturvallisuuden ja työsuojelun ylläpitämisen ja kehittämisen lisäksi yhä enemmän tulisi kiinnittää huomiota henkiseen puoleen. Mitkä kaikki tekijät tulee ottaa huomioon, kun mietitään henkilöstön hyvinvointia? Onko seurakunnan johdolla riittävästi osaamista ja aikaresurssia henkilöstön työhyvinvoinnin edistämiseen? Ymmärtävätkö luottamushenkilöt seurakunnan työnantajavelvoitteet ja oman vastuunsa?
Hiippakunnassa myös piispalla ja tuomiokapitulilla on työsuojeluvastuuta seurakuntien suhteen. Arkipäivän työsuojelu tapahtuu seurakunnissa. Tuomiokapituli kouluttaa, ohjaa ja neuvoo, mutta myös seuraa ja valvoo. Työturvallisuusriskejä pyritään tunnistamaan, ja niitä havaittaessa asiaan puututaan. Tunnistettu riski johtaa tuomiokapitulin toimenpiteisiin; tuomiokapituli ei odota, että työturvallisuus on jo konkreettisesti vaarantunut. Toimintavelvoite tulee suoraan työturvallisuuslaista.
Huolehditaan arkkihiippakunnan väestä yhteistyössä!
Matleena Engblom
lakimiesasessori