Mikä sinulle on turvaton tila? Muun muassa tätä pohdittiin tänä keväänä Maarian seurakunnassa, jossa pilotoitiin Syrjimätön seurakunta -työskentelyä. Syrjimätön seurakunta –prosessi on Turun arkkihiippakunnan yhdenvertaisuusryhmän kehittämä työskentely, seurakuntia varten tarkoitettu käytännön työkalu yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioiden pohtimiseen ja edistämiseen. Yksi prosessin tavoitteista on, että yhdenvertaisuusasiat jäävät elämään myös seurakunnan rakenteissa – toimintasuunnitelmassa, strategiassa tai yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa.
Maarian seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kokemukset tältä keväältä hyödyntävät kaikkia tulevia seurakuntia. Yhdessä edistetään yhdenvertaisuutta käytännön tekemisessä. Palautteissa todettiin hyväksi se, että voi ottaa esille asioita, joista ei arjessa ehdi kunnolla puhua. Työskentelyn aiheita olivat esteettömyys ja saavutettavuus toiminnassa ja viestinnässä, rasismi sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaaminen. Esiin nostettiin kysymyksiä ja havaintoja teemaan liittyen. Tarkasteltiin aihealueisiin liittyvää terminologiaa ja työskenneltiin seurakunnalle ajankohtaisten kysymysten parissa.
Mikä esimerkiksi luo turvallisemman tilan? Viittomakieliselle kokemuksen tuo se, että tietää saavansa palvelua omalla äidinkielellään, myös jumalanpalveluksessa. On perusoikeus saada kommunikoida omalla kielellä. Sateenkaaren värit kirkkotiloissa sateenkaarimessun aikana viestivät siitä, että täällä saan olla hyväksytty omana itsenäni. Minun ei tarvitse pelätä epäasiallisuutta.
Eikö kirkko sitten ole syrjimätön? Niin, miksi tarvitaan vielä tällaista työskentelyä? Joskus voi olla kiinni ajattelemattomuudesta, ettei huomata syrjiviä rakenteita. Puhetapa, puhuttelu voi olla poissulkevaa. Hoksautusta ja ajatusten ravistelua on hyödyllistä aika ajoin tehdä. Ajanmukaistaa ajatuksia, toimintaa ja toimitiloja.
Sisustusarkkitehtiopiskelijat istutettiin pyörätuoleihin tarkastelemaan huoneistoja. Siten pystyi parhaiten asettumaan toisen asemaan: yletynkö sähkökatkaisijaan tai estääkö kynnys etenemisen. Ehkei ole koskaan tullut ajateltua asioita siitä näkövinkkelistä. Ymmärrys lisääntyy.
”Aatteleppa omalle kohalles!” on viihdetaiteilija Jope Ruonansuun hyvä muistutus itse kullekin.
Lisätietoja: Yhdenvertaisuustyö
Tiinakaisa Honkasalo
kuurojenpappi/ viittomakielinen työ sekä yhdenvertaisuusasiat
Ajantasalla on arkkihiippakunnan asiantuntijoiden kirjoitussarja, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita.