Kun Realismi ja toivo -hankkeen alussa pohdimme mitä voisimme kehittää hankkeen ympärille, huomasimme, että seurakunnassamme on jo erilaista toimintaa aivan riittävästi. Tästä johtuen päätimme, ettemme lähde kehittämään mitään uutta, vaan pyrimme vahvistamaan jo olemassa olevaa. Mielestämme tämä päätös mahdollistaa paremmin sen, että hanke jatkaa elämäänsä myös jatkossa.
Vapaaehtoisten osalta ajattelimme, että laadukas, mielekäs ja palkitseva toiminta houkuttelee vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Emme siis lähteneet miettimään sitä miten houkuttelemme vapaaehtoisia mukaan toimintaan.
Olemme useaan otteeseen miettineet kastetta, sen merkitystä itsellemme ja omalle työllemme koko työyhteisön kanssa. Pyysimme muilta työntekijöiltä ideoita liittyen kasteeseen. Saimme aivan valtavat määrän muistilappuja aikaiseksi. Kun laitoimme ne tiimimme kanssa seinälle, niin niistä tuli aikamoinen sekasoppa. Totesimme, että niihin täytyi saada jokin looginen järjestys. Näin syntyi viisijako, johon kuuluvat:
- Perinteen vahvistaminen
- Sanoittaminen
- Julkisuus, näkyminen, kuuluminen, some
- Tapahtumia, joissa kaste (voisi olla esillä)
- Kasteen kehittäminen (uutta varovasti, harkiten. Ei itse tarkoitus, tukea vanhaa jos se toimii)
Tältä pohjalta ryhdyimme sitten ryhmittelemään ja karsimaan asioita pois.
Omasta mielestäni hanke olisi ollut järkevää ajaa alas koronan takia. Myöhemmin olisi voitu jatkaa. Tämä sen takia, että työntekijät olivat aika kuormitettuja jo normitöiden osalta koska kaikki ohjeistukset muuttuivat koko ajan ja sen myötä muuttuivat työsuunnitelmat.
Vesa Saarela
nuorisotyönohjaaja, Porin Teljän seurakunta