Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat julkaisseet uuden piispainkirjeen, puheenvuoron ajankohtaiseksi katsomastaan aiheesta. Tämä piispainkirje, tai -kirjanen, pohtii rukousta, sen olemusta ja merkitystä ihmisen elämässä.
Vaikka Rukouksen kaipuu -kirjanen on kaikkien piispojen puheenvuoro, on sen sisällöstä vastannut suppeampi toimituskunta. Tämän kirjasen toimituskuntaan ovat kuuluneet niin arkkihiippakunnan piispa Mari kuin arkkipiispa Tapio.
Piispat ovat oikeassa: rukoukselle on nyt tarvetta. Maailman monenlaisten äänekkäiden ja hiljaisten konfliktien keskellä rukous voi olla tarttumista toivoon ja uskoon, luottavaa liittymistä ikiaikaisiin sanoihin kuin sanoitettuja ja sanattomia huokauksia yhdessä ja yksin.
Seurakuntien perustehtävä on lähtemättömällä tavalla hengellinen. Rukouksen syväolemusta on siksi hyvä pohtia. Piispat kirjoittavat, että rukous on ”yhtä luonnollinen ja välttämätön hengelliselle elämälle kuin hengitys ruumiille”. Rukous on siksi samanaikaisesti pyhää ja arkista, ”yhtä aikaa pysähtymistä ja liikettä”, kaipaavan yhteyden toteutumista Luojan kanssa.
Vaikka piispat eivät siihen viittaakaan, nostaa tämä esiin haastavan kysymyksen niin Jumalan olemusta kuin omaa suuntautumistamme koskien. Sama kysymys herää osin myös niin ikään äskettäin julkaistun jumalanpalvelusbarometrin äärellä.
Mitä tarkoittaa, että jollakulla on Jumala tai mikä on Jumala? Esittämänsä kysymyksen jälkeen Luther jatkaa Iso katekismuksessa näin: ”Jumalaksi kutsutaan sitä, jolta tulee odottaa kaikkea hyvää ja johon on turvauduttava kaikessa hädässä. Jonkun Jumala on juuri se, mihin hän sydämen pohjasta luottaa ja uskoo.”
Kaipaammeko rukousta vai onko rukouksemme kaipuuta? Selvää on, että jokainen ihminen ja ihmisyhteisö tarvitsee perusluottamuksen asenteen ja tunteen oman toiminnallisen horisonttinsa vakauttamiseksi. Niin piispainkirje kuin jumalanpalvelusbarometri kutsuvat hahmottamaan ”mihin sydämesi kiintyy ja minkä varaan sen uskot”.
Timo Helenius
#Ajantasalla on arkkihiippakunnan asiantuntijoiden kirjoitussarja, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita.