Tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelmia löytyy jo aikaansa seuraavista yhteisöistä. Yli 30 hengen työyhteisöjä tähän velvoitetaankin. Pakon sijaan voisi ajatella, että sellainen kannattaa tehdä kuitenkin myös pienemmälle porukalle. Parhaimmillaan koko työyhteisö on mukana keskustelussa. Yhteistuumin syntyy hyvää.
Viime marraskuussa kirkkohallitus hyväksyi koko kirkolle oman toiminnallisen tasa-arvo – ja yhteiskuntasuunnitelman seurakuntien hyödyksi. Siitä löytyy käytännöllisiä kysymyksiä ja taulukkoja vinkiksi oman työn seurantaan. Tässä prosessi on jaettu ”Näe, tutkiskele, rukoile, palvele ja kilvoittele” – askeliin helpottamaan työn etenemistä.
Arkkihiippakunnassamme on viime vuonna pilotoitu Syrjimätön seurakunta -työskentelyn kanssa. Ei kolmesta viiteen kokoontumiskerrassa yhdenvertaisuutta miettien vielä kuuhun mennä, mutta viritetään ajatuksia ja päästään käytännön toimiin. On ollut hienoa, että luottamushenkilöt ja työntekijät ovat yhdessä varanneet aikaa oman toimintaympäristön tarkasteluun. On tuotu näkyväksi mikä on hyvin ja toimii. Samalla on löydetty kehittämiskohteita, joihin kannattaa etsiä ratkaisuja.
Tasa-arvo on esimerkiksi sitä, että samasta työstä maksetaan sama palkka. Yhdenvertaisuus puolestaan ei tarkoita, että jokaiselle annetaan saman verran. Esimerkiksi viittomakielinen ihminen tarvitsee työhönsä työelämätulkin. Työryhmä voi tarvita monenlaista osaamista, jotta asioihin tulee eri näkökulmia.
Omaa ajattelua on hyvä testailla ja näkökulmia nyrjäytellä. Onko minun tunteeni arvokkaampia kuin toisen ihmisen hyvinvointi? Entäpä jos mietin toisen ihmisen näkökulmasta, niin ovatko tilat esteettömiä, entä ilmapiiri tervetullut? Puhunko poissulkevasti vai muut huomioiden? Ei aina tarvitse ymmärtää, mutta voi yrittää ymmärtää. Lähtökohtana on kunnioittaminen. Ihmiset ovat erilaisia ja kulttuurit monenlaisia. Edistetään reiluutta!
Lisätietoa ja keskustelua yhdenvertaisuudesta ja suunnitelmista 29. – 30.1.2024 Turun Linnasmäen opistolla. Ilmot 15.1. mennessä: Syrjimätön seurakunta -ohjaajakoulutus – Linnasmäen opisto
Tästä löydät: Kirkkohallituksen toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma kirkolle ja seurakunnille
Tiinakaisa Honkasalo
kuurojenpappi, viittomakielinen työ / yhdenvertaisuusasiat
#Ajantasalla on arkkihiippakunnan asiantuntijoiden kirjoitussarja, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita.