Turun arkkihiippakunnassa on tehty piispantarkastuksia 1200-luvulta lähtien. Myös piispantarkastusten kehittämisellä on pitkät perinteet. Piispantarkastuksen kestosta keskusteltiin jo vuonna 1248. Tällöin määrättiin säädöksillä, että tarkastus ei saa kestää yli neljää päivää. Myös seurueen kokoa yritettiin rajoittaa, jotta sen kestitseminen ei tulisi kohtuuttoman raskaasti.
Historia on siis pitkä ja vanhat mielikuvat joskus lujassa. Nykyaikainen piispantarkastus on kuitenkin elämänläheinen ja konsultoiva prosessi, jossa pysähdytään pohtimaan seurakunnan tulevaisuuden kysymyksiä yhdessä piispan kanssa.
Kirkkojärjestyksen mukaan ”piispan tulee toimittaa tarkastuksia hiippakuntansa seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä. Piispantarkastuksen tarkoituksena on tukea ja ohjata seurakunnan hengellistä elämää ja toimintaa sekä hallinnon ja taloudenhoidon kehittämistä. Piispa määrää piispantarkastuksen ajan, laajuuden ja ohjelman sekä häntä avustavat henkilöt.”
Piispantarkastus muodostuu suunnittelupäivästä, talouden ja hallinnon tarkastuksesta, piispan vierailupäivistä ja messusta. Mukaan kutsutaan seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä, alueen asukkaita ja verkostokumppaneita.
Piispantarkastuksessa piispa ja seurakunta kohtaavat seurakunnalle ajankohtaisten asioiden äärellä. Aiheina ovat mm. hengellinen elämä, toiminnan tukeminen sekä hallinnon ja talouden kehittäminen. Ohjelma suunnitellaan yhdessä seurakunnan kanssa paikalliset tarpeet huomioiden.
Arkkihiippakunnassa piispantarkastuksia toteuttavat arkkipiispa ja Turun arkkihiippakunnan piispa. Hallinnon ja talouden tarkastuksesta vastaavat lakimiesasessori, talouden hiippakuntasihteeri ja pappisasessori.
Piispojen kansliat ovat hyvissä ajoin yhteydessä tarkastettavaan seurakuntaan ja sopivat ajankohdista. Vuonna 2024 piispantarkastukset pidetään Turun Katariinanseurakunnassa, Säkylä-Köyliön seurakunnassa ja Rauman seurakunnassa.
Anna Hälli
Piispan erityisavustaja
#Ajantasalla on arkkihiippakunnan asiantuntijoiden kirjoitussarja, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita.