Kirkolliskokouksen työntäyteinen viikko on alkanut.
Eniten etukäteen julkisuudessa huomiota on herättänyt vuosi sitten piispainkokouksen tekemä aloite kahdesta rinnakkaista avioliittokäsityksestä, joko naisen ja miehen tai kahden henkilön välisestä. Lakivaliokunnan mietintö asiasta on valmistunut. Valiokunta kannattaa piispainkokouksen esitystä sillä muutoksella, että omantunnonvapaus laajennetaan koskemaan pappien lisäksi myös kanttoreita. Kirkkoherran vastuulla olisi huolehtia, että kaikki parit vihitään. Läpimenoon vaaditaan ¾ määräenemmistö, koska kyseessä olisi kirkkojärjestykseen tulevasta muutoksesta. Tiistaiaamuna alkavasta keskustelusta on tulossa pitkä, moni näkökulma on jo kuultu moneen kertaan. Ratkaisu olisi hyvä löytyä ja piispainkokouksen esitys mahdollistaisi molempien kantojen olemassaolon.
Toinen iso asia on kirkkohallituksen johtajan eli kansliapäällikön valinta. Kansliapäällikön tehtävänä on johtaa ja kehittää kirkkohallituksen viraston toimintaa ja henkilöstöhallintoa. Hän vastaa kirkkohallituksen yhteiskuntasuhteista ja edunvalvonnasta sekä strategisesta suunnittelusta. Hän vastaa myös kirkon vaikuttamistyöstä yhteiskunnan suuntaan. Kirkolliskokouksessa valitsijat tekevät esityksen isolle salille eli täysistunnolle. Valitsijat aloittivat asian käsittelyn maanantaina ja vaali käytäneen keskiviikkona tai torstaina. Loppusuoralla on kolme hakijaa. Valintaprosessi on hieman omalaatuinen ja viikolle onkin tulossa käsittelyyn myös aloite, jossa kansliapäällikön valintaprosessia suoraviivaistettaisiin ja selkeytettäisiin.
Hallintovaliokunta puolestaan esittää seurakuntarakennetta koskevassa mietinnössään, että päätöksen seurakuntajaotuksen muutoksesta tekisi jatkossa tuomiokapituli. Valiokunnan mielestä tälle on hallinnolliset, teologiset sekä historialliset perusteet. Lisäksi olisi kehitettävä erilaisia yhteisen työn malleja ja mahdollisuuksia.
Kirkolliskokousta voi seurata: Seuraa kirkolliskokousta – EVL Plus
Pauliina Järvinen
Hiippakuntapastori, kirkolliskokousedustaja