Piispat kutsuvat pääsiäistervehdyksessään yhteiseen rukoukseen
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat toteavat pääsiäistervehdyksessään, että vaikka nyt ihmiset eivät voi tulla yhteen, yhteinen elämä on mahdollista jakaa rukouksessa. ”Siksi kutsumme kaikkia rukoilemaan niiden puolesta, jotka sairastavat tai pelkäävät, jotka ovat menettäneet läheisensä, jotka tekevät vastuullisia päätöksiä, ja jotka työskentelevät yhteisen hyvinvointimme ja tulevaisuutemme puolesta.”
Piispat myös muistuttavat, että kristillinen toivo nousee pääsiäisen sanomasta: ”Kuljemme ristin juurelta, kärsimyksestä ja surusta, pääsiäisaamun valoon ja iloon. Mahdoton muuttuu mahdolliseksi, kuolema elämäksi. Ylösnoussut Kristus antaa meille toivon ja tulevaisuuden. Toivo on Kristus itse.”
Piispojen tervehdys on kokonaisuudessaan.
Vinkkejä kouluyhteistyötä tekeville
Kotikoulun uutuudenviehätys on jo kadonnut, ja monille oppilaille itsenäinen etäopiskelu on haastavaa. Tilanne kuormittaa koko perhettä. Kunnista kerrotaan, että kaikkia oppilaita ei ole tavoitettu. Syyt ovat monet, ja niistä riippuen tukitoimiin tarvitaan alueen eri toimijoita yhdessä. Ohessa Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikössä laadittu muistilista, josta toivotaan olevan hyötyä seurakuntien kouluyhteistyötä tekeville työntekijöille.
Kirkkohallituksen ohje löytyy Sakastin korona-sivulta.
Kirkollisveron ennustaminen koronaepidemian aikana
Koronaepidemian aiheuttamien kokoontumis- ja liikkumisrajoitusten vuoksi taloustilanne synkkenee. Mutta mitä se tarkoittaa seurakunnissa ja millä aikataululla? Miten kirkollisveron kehitystä voi arvioida uudessa tilanteessa? Taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander pohtii pandemian ajan aihetta verkkokatsauksissa Sakastissa viikoittain. Ensimmäinen katsaus on kirjoitettu 3.4. Seuraa linkkiä.
Kirkkolain kokonaisuudistuksen käsittely keskeytetty eduskunnassa
Eduskunnan hallintovaliokunta on keskeyttänyt kirkkolakiehdotuksen käsittelyn. Eduskunnan hallintovaliokunta odottaa kirkolta uutta kirkkolain kokonaisvalmistelua. Tavoitteena on kestävä ja perutuslain kanssa sopusoinnussa oleva sekä perusteluiltaan nykyisten laatuvaatimusten mukainen kirkkolain kokonaisuudistus.
Eduskunnan hallintovaliokunta katsoo, että uuden kirkkolakiehdotuksen tulee täyttää perustuslakivaliokunnan lausunnossaan (PeVL 4/2020 vp) tekemät huomautukset. Ehdotus saa sisältää vain perustuslain 76 §:n mukaisesti kirkkolain alaan kuuvia säännöksiä. Tästä syystä osa säännöksistä on siirrettävä kirkkojärjestykseen ja osa muuhun mahdolliseen kirkolliseen lainsäädäntöön. Lisäksi on tarkasteltava, mikä osa yleisestä lainsäädännöstä koskee myös kirkkoa. Valiokunnan näkemyksen mukaan kirkkolakiehdotuksen käsittelyn yhteydessä siihen jatkossa tehtävien muutosten käsittelyä on syytä helpottaa.
”Valiokunnan kannasta johtuva valmistelutehtävä on laaja ja moniulotteinen. Se vaatii paljon työtä ja yhteistyötä niin kirkon sisällä kuin muiden toimijoiden kanssa. Tämän vuoksi uuden kirkkolain ja kirkkojärjestyksen voimaantulo viivästyy väistämättä”, kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja toteaa.
Seurakunnissa, seurakuntayhtymissä ja tuomiokapituleissa vireillä olevat uuteen kirkkolakiin liittyvät valmistelut, kuten uusien hallinnollisten työjärjestysten ja ohjesääntöjen laatiminen, on Pihlajan mukaan nyt syytä keskeyttää.