Seurakunnan hallinnon järjestäminen poikkeusoloissa
Kirkkohallituksen täysistunto on antanut tänään väliaikaisen määräyksen seurakuntien ja seurakuntayhtymien sekä kirkkohallituksen hallinnosta poikkeusoloissa. Päätöksestä on tiedotettu kirkkohallituksen yleiskirjeellä nro 11/2020:
Kirkkovaltuusto tai yhteinen kirkkovaltuusto voidaan valmiuslaissa (1552/2011) tarkoitetuissa poikkeusoloissa kutsua koolle välittömästi. Valtuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet valtuutetuista on saapuvilla.
Jos kirkkovaltuustoa tai yhteistä kirkkovaltuustoa ei saada koolle päätösvaltaisena ja painavat syyt edellyttävät välitöntä päätöksentekoa, kirkkoneuvosto voi päättää kirkkohallituksen määräyksessä sanotut asiat. Ensisijaisesti kutsutaan valtuusto koolle. Valtuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet valtuutetuista on saapuvilla.
Kirkkoneuvoston valtaa ei tässä vaiheessa siirretä kirkkoherralle.
Väliaikaisesti otetaan käyttöön mahdollisuus sähköisen kokouksen järjestämiseen. Jos seurakunnan tai seurakuntayhtymän toimielintä taikka kirkkohallitusta tai sen toimielintä ei saada koolle poikkeusoloissa, voidaan toimielimen kokous järjestää sähköisesti. Sähköisen kokouksen edellytyksenä on, että läsnä oleviksi todetut ovat keskenään yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä. Yleisöllä on oltava mahdollisuus seurata kirkkovaltuuston tai yhteisen kirkkovaltuuston julkista kokousta myös siltä osin kuin kokoukseen osallistutaan sähköisesti.
Teams- tai Skype-kokoukset täyttävät sähköisen kokouksen vaatimukset.
Kirkkohallituksen määräys:
Kirkkohallitus on kirkkolain (1054/1993) 25 luvun 14 §:n 2 momentin 2, 3 ja 5 kohdan nojalla, sellaisena kuin ne ovat laissa 1498/2015, antanut seuraavan väliaikaisen määräyksen:
1 §
Sen estämättä, mitä kirkkojärjestyksen (1055/1993) 8 luvun 5 §:n 2 momentissa ja kirkkolain 11 luvun 11 §:ssä säädetään, kirkkovaltuusto tai yhteinen kirkkovaltuusto voidaan valmiuslaissa (1552/2011) tarkoitetuissa poikkeusoloissa kutsua koolle välittömästi. Valtuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet valtuutetuista on saapuvilla.
Jos kirkkovaltuustoa tai yhteistä kirkkovaltuustoa ei saada koolle päätösvaltaisena ja painavat syyt edellyttävät välitöntä päätöksentekoa, kirkkoneuvostolla tai yhteisellä kirkkoneuvostolla on oikeus päättää niistä asioista, jotka koskevat seurakunnan tai seurakuntayhtymän hallinnon järjestämistä, ohje- tai johtosääntöä, toimivallan siirtämistä, talousarviota ja veroja sekä muista valtuuston päätettäväksi säädetyistä asioista.
Kirkkoneuvoston tai yhteisen kirkkoneuvoston on mahdollisimman pian saatettava 2 momentissa tarkoitetut päätökset valtuuston päätettäviksi. Kirkkoneuvoston tai yhteisen kirkkoneuvoston päätös on voimassa, kunnes valtuusto on päättänyt asiasta.
2 §
Jos seurakunnan tai seurakuntayhtymän toimielintä taikka kirkkohallitusta tai sen toimielintä ei saada koolle poikkeusoloissa, voidaan toimielimen kokous järjestää sähköisesti. Sähköisen kokouksen edellytyksenä on, että läsnä oleviksi todetut ovat keskenään yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä.
Yleisöllä on oltava mahdollisuus seurata kirkkovaltuuston tai yhteisen kirkkovaltuuston julkista kokousta myös siltä osin kuin kokoukseen osallistutaan sähköisesti.
3 §
Tämä päätös tulee voimaan 25 päivänä maaliskuuta 2020 ja on voimassa yhtä kauan kuin valtioneuvoston asetuksella on säädetty valmiuslain II osan mukaisten toimivaltuuksien soveltamisesta, jollei toisin päätetä. Päätös on kuitenkin voimassa enintään 31 päivään elokuuta 2020 saakka.
Hautaustoimien järjestelyt poikkeusoloissa
Kirkkohallitus laatii parhaillaan ohjeistusta seurakunnille hautaustoimen järjestelyistä poikkeusoloissa. Ohjeissa käsitellään seurakuntien varautumista tilanteeseen, jossa hautausmäärät kasvavat, vainajien säilyttämistä, hautapaikkoja sekä esimerkiksi henkilökunnan riittävyyttä ja saatavuutta. Aluehallintovirastojen kautta saamme ohjeet koronaan kuolleiden hautaukseen liittyvistä käytännöistä. Välitämme ohjeet nämä seurakuntiin heti, kun ne ovat valmiit.
Sijaispankki
Osana varautumista mahdolliseen työntekijäpulaan pappien osalta hiippakuntapastori Pauliina Järvinen on koonnut rovastikunnittain pappien sijaispankkia. Häneen voi olla yhteydessä, jos tilanne seurakunnassa esim. hautausten osalta kuormittuu. Lisäksi hiippakuntapastorille on hyvä ilmoittaa, jos seurakuntanne pappi sairastuu koronavirukseen tai joutuu karanteeniin.
Pääsiäinen
Pääsiäistä koskien seurakunnille lähetetään tukimateriaalia, jossa on ohjeita hiljaisen viikon ja pääsiäisen palveluksien viettoa koskien. Ohjeet sisältävät rukouksia ja muuta valmista materiaalia sekä vinkkejä siihen, miten palveluksia vietetään tarkoituksenmukaisella niin, että ne huomioivat seurakunnan striimien välityksellä.
Piispa Kaarlo Kalliala on mukana pääsiäisyön jumalanpalveluksessa Turun tuomiokirkossa klo 23 ja se lähetetään virtuaalikirkon kautta. Arkkipiispa Tapio Luoma on mukana pääsiäisaamun Ylen radiojumalanpalveluksessa klo 10.
Rippikouluvastaavien verkoston luominen ja rippikoulun ajankohtaisasiat
Rippikouluasiat ovat nyt ajankohtaisia kaikissa seurakunnissa. Rippikouluun liittyvää yhteydenpitoa ja kokemusten jakamista varten perustetaan hiippakunnallinen kanava poikkeusolojen ajaksi. Pyydämme lähettämään 30.3.2020 mennessä seurakunnan rippikouluvastaavan nimen ja yhteystiedot hiippakuntasihteeri Mirkka Torppa: mirkka.torppa@evl.fi.
Rippikoulukesään valmistautumisessa seurataan viranomaisten ja kirkkohallituksen ohjeita. Muuttuvassa tilanteessa seurakunnissa toimitaan viranomaisten ohjeiden mukaan ja luodaan poikkeuskäytäntöjä rippikoulujen toteutumiseksi. Kirkkohallitus ja muut toimijat ovat valmistautuneet tukemaan seurakuntia mahdollisissa muutoksissa. Kirkkoherroille välitetään tällä viikolla tarkempaa tietoa kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden yksiköstä rippikouluihin liittyen.
Keväällä tapahtuvaa rippikoulutoimintaa on hyvä toteuttaa joustavasti ja mukautetusti. Mahdollisia lähiaikojen konfirmaatiopäiviä siirretään myöhemmäksi. Rippikouluopetuksessa tai ennakkotutustumisessa voidaan hyödyntää seurakunnan omia tai valtakunnallisia jumalanpalvelustallenteita ja tehdä rippikoululaisille kysymyksiä niiden seuraamista varten. Seurakunnan omia videohartauksia voidaan myös kohdentaa rippikouluryhmille. Isoskoulutus on hyvä viedä päätökseen mukautetuilla toteutustavoilla esim. verkkokeskustelujen tai videoyhteyksien kautta. Toimissa on hyvä muistaa, että nuorten ja perheiden arki on muuttunut merkittävästi ja siksi rippikouluun liittyvissä asioissa on hyvä joustaa eikä enempää kuormittaa nuoria ja heidän perheitään. Perheille suunnatussa viestinnässä voidaan painottaa, että seurakunnan työntekijät tekevät parhaansa rippikoulujen onnistumiseksi ja seurakunta noudattaa rippikouluihin liittyen viranomaisten ohjeita.