Elämää koronarajoituksen kanssa on jatkunut jo vuoden. Tilanne kuormittaa meitä kaikkia. Virusmuunnoksesta johtuva riski taudin leviämisestä edellyttää kuitenkin vielä kaikilta koronarajoituksen huomioon ottamista ja joustavuutta työn toteutuksessa. Kirkon työn merkitys ja tarve on suuri.
Lounais-Suomen AVI antoi päätöksen kuuden (6) henkilön kokoontumisrajoituksesta 26.2.2021 ajalle 27.2.-26.3.: Tiedote – Aluehallintovirasto (avi.fi)
Sairaanhoitopiirit ovat antaneet suositukset 26.2.:
Satakunta: Epidemian torjunta ja voimassa olevat alueelliset suositukset | Satasairaala
Varsinais-Suomi: Koronavirusepidemia 2021 (vsshp.fi)
Kirkkoherrojen on tärkeää seurata paikkakunnan terveysviranomaisten ohjeita.
Lasten ja nuorten toiminta
Tämänhetkisten ohjeiden mukaan Satakunnassa yläkoulut siirtyvät etäopetukseen 3.3. alkaen. Varsinais-Suomen osalta koronakoordinaatioryhmä tulee tekemään linjauksia huomenna 2.3.
Seurakunnissa yli 12-vuotiaiden lasten toiminta siirretään toteutettavaksi etänä ajalla 8.3.-28.3. Tätä nuorempien lasten harrastetoiminta voi jatkua lähitoteutuksena, jos voidaan välttää lähikontaktia ja huomioida turvavälit ja muut koronatoimet.
Tänä aikana lasten ja nuorten kohtaamisen tarve on erittäin suuri. Siksi sulun aikana yli 12-vuotiaiden toimintoja ei tule keskeyttää kokonaan, vaan ne järjestetään etänä.
Myös rippikoulutapaamiset tulee toteuttaa etänä sulun aikana.
Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset
Kirkollisten toimitusten osalta kuuden hengen rajoitus on vaikea ja vaatii pastoraalista asennetta. Erityisesti hautaan siunaamisen suhteen on edelleen mahdollista käyttää harkintaa niin, että lähimmät omaiset voivat olla läsnä. Jos tila on riittävän väljä, voidaan hautaan siunauksessa pastoraalisista syistä ylittää sallittu maksimimäärä, jotta vainajan kaikkein läheisimmät ihmiset pääsevät mukaan. Väkimäärät tulee kuitenkin pyrkiä aina pitämään mahdollisimman pieninä. Yhtä aikaa tulee suhtautua vakavuudella tartuntatautitilanteeseen sekä samalla huolehtia siitä, että hautaustoimilain mukainen ”ilman aiheetonta viivytystä” toteutuu hautausprosessissa myös rajoitusten aikana. On tärkeää rohkaista siihen, ettei hautaan siunaamisia liiaksi siirrettäisi.
On myös hyvä pitää yllä kontaktia heihin, jotka päätyvät siirtämään vihkimisen tai kasteen niin, että heille voidaan tarjota juhlaa myöhemmin.
Toimituksia sovittaessa on hyvä myös muistuttaa siitä, että kuuden hengen kokoontumissuositus koskee myös yksityistilaisuuksia. Toimittavan papin osalta kyse on myös työturvallisuuden vaalimisesta.
Jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa toimittajia ei lasketa henkilörajoitukseen. Ehtoollista voidaan edelleen viettää jo annettujen ohjeiden mukaan, jälkiehtoollisena tai pienenä kirkkohetkenä, missä on läsnä sallittu henkilömäärä.
Seurakuntien tilat ovat käytettävissä toimituksia varten henkilörajoitusten mukaisesti.
Kirkkojen aukiolo
Tuomiokapituli suosittaa, että kirkkotiloja pyritään edelleen pitämään auki yksityistä hiljentymistä varten. Kirkkojen aukiololla on tärkeä viesti. Seurakunta on paikkakunnan ihmisten rinnalla. Kirkossa on huolehdittava kaikissa tilanteissa paikalla olijoiden ja työntekijöiden turvallisuudesta.
Tuen tarjoaminen
Kirkkoherranvirastot on edelleen hyvä pitää auki, jotta toimituksista pääsee tarvittaessa sopimaan myös kasvotusten. Turvaohjeista tulee pitää huolta.
Tässä tilanteessa laajin mahdollinen etätyösuositus vaikuttaa monella tavalla. On kuitenkin tilanteita, jotka edellyttävät kasvokkaista läsnäoloa. Niihin tilanteisiin seurakunnissa on ainutlaatuista osaamista. Monella diakoniatyössä on myös terveydenhuollon koulutus ja tämä osaaminen auttaa koronaturvallisuuden varmistamisessa.
Kun kokoavaa toimintaa ei voida järjestää, on tärkeää tarjota aktiivisesti mahdollisuutta henkilökohtaisiin keskusteluihin seurakunnan työntekijöiden kanssa käytettävissä olevin keinoin.
Sähköiset kokoukset
Eduskunta on hyväksynyt kirkon viranomaisten toimielinten sähköiset kokoukset mahdollistavan kirkkolain muutoksen (HE 243/2020 vp). Laki ei ole vielä voimassa, vaan vaatii voimaan tullakseen vielä tasavallan presidentin vahvistamisen. Tavoitteena on, että laki kirkkolain muuttamisesta tulee voimaan mahdollisimman pian. Sähköisiä kokouksia voidaan järjestää lain tultua voimaan.
Viestimme tästä seurakuntiin välittömästi.
Kirkkohallituksen yleiskirje 6/2021 Ennakkotietoa sähköisiä kokouksia koskevasta kirkkolain muutoksesta