Osa arkkihiippakunnan rististä kuvineen.
Etusivu / Tukea työhön / Hiippakuntaristi

Hiippakuntaristi

Hiippakuntaristi nivoo yhteen arkkihiippakunnan eilistä ja nykyistä

Hiippakuntaristi, jossa kuvitusta arkkihiippakunnan eri alueista.

Tallenna ja tulosta:

Hiippakuntaristi_2023

Hiippakuntaristi_2023_julisteA2_logolla

Hiippakuntaristi_2023_julisteA3_logolla

Tulosta ja väritä: Hiippakuntaristi_2023_mustavalkoinen_A4

Rukoilemme hiippakuntaristin äärellä:

Pyhä Jumala,
Henkesi puhalsi Henrikin rannoillemme,
ja annoit meidän nähdä, että rakkautesi ja hyvyytesi säteilevät meille.
Teit vetemme kalaisiksi.
Kasvatit peltomme viljaviksi ja metsämme tuuheiksi.
Laitoit sanasi juurtumaan maahamme.

Nyt rukoilemme:
Kulje vastakin myötä askeleissamme ja tee ne levollisiksi.
Anna hyvää työtä ja tarmokkuutta.
Tuo toimiimme rohkeutta ja rauhaa,
kykyä katsoa pitkälle
Ja nähdä etenkin ne, jotka eivät ole meille näkyneet.

Pyydämme, Pyhä Henki:
Tee vieläkin eläväksi, uudista ja rohkaise.
Anna sydämeen rauhan lepo – ja samalla:
puhalla lujaa lempeyttä meihin, tuulivoimaloihin!

Aamen

Graafikko Erkki Kiisken käsialaa

Hiippakuntaristin  toteutti graafikko Erkki Kiiski. Ensimmäinen syntyi vuonna 2013. Vuonna 2023 kuvitusta päivitettiin.

Erkki Kiisken esittely hiippakuntarististä Joulukuun 2013 Tuoreessa oliivipuun lehdessä:

Ristin muotoon on tehty kuva Turun arkkihiippakunnasta. Hiippakunta ilman ihmisiä olisi mieletön: pelkät rakennukset ja rakenteet, muokatun maiseman muodot, Luojamme luoma luontokin kumisisi tyhjyyttään. Hiippakunta on ihmisistä tehty.

Käden, silmän ja mielen kolmiyhteys on kaiken kulttuurimme perusta. Kieleenkin on jäänyt jäljet käden merkityksestä, kun abstrakteimmatkin mielemme luomukset ovat käsitteitä, ja monimutkaiset asiat hoidetaan yhä niitä käsittelemällä. Käsillä tehden siirrämme traditioista kestäväksi osoittautuneen aineksen huomisen rakennuspuiksi.

Kuvitus nivoo yhteen arkkihiippakunnan eilistä ja nykypäivää. Kädelliset ja ilmeisen kädentaidolliset ihmiset kuvassa ovat kestävän tekemisen symboleja ja ainakin osittain jo mennyttä aikaa, kun koneiden ja näppäimistön jatkeeksi ei moniakaan ole kuvattu. Ihmisten ilo ja tunne omalle paikalleen kuulumisesta purkautuu ja samalla myös syntyy perinteitä jatkavan tekemisen kautta. Kulttuurin kirjo on laaja, vielä jatkuu luomistyö.

Laaja kokonaiskuva hiippakunnasta mielletään helposti kartaksi, joten ilmansuuntia ei ole jätetty täysin huomiotta. Myös kuvat muutamista kirkoista on tarkoitettu tunnistettaviksi ja tukemaan kartan hahmottumista katsojan mielessä. Ristin keskikohtaan tuli itseoikeutetusti Turun arkkihiippakunnan vaakuna, ja kahden piispamme hahmot paimensauvoineen edustavat kirkon instituutiota. Kaikkein ylimmäksi on kuvattuna aurinko.

Hiippakuntaristin kuvitukseen on sulautettu vaikutteita ainakin kolmelta taholta. El Salvadorin uskoa ilmaisevat ja tarinoita kertovat ristit olivat tekemisen ensimmäisenä innoittajana. Paikallista tunnistettavuutta haettaessa keskiaikaisten kirkkojemme kuvamaailma kertomuksineen tarjosi runsaasti aineiksia. Tekijälle kenties tutuimpana tyylillisen innoituksen lähteenä olivat kuvakirjat ja sarjakuvat.

Vakiintuneita kristillisiä symboliaiheita hiippakuntaristiin on pyritty sisällyttämään mahdollisimman paljon. Monet niistä ovat tuttuja jo Raamatun kertomuksista. Mukana on myös kansallisiksi ja maakunnallisiksi symboleiksi luettavia kuvallisia viestejä. Muutamien aiheiden kohdalla taas kyse on kevyemmin lähestyttävistä tekijän omista mielleyhtymistä.