Synodaalikokous 2022
Etusivu / Synodaalikokous 2022

Synodaalikokous 2022

Synodaalikokous on yhtäaikaa keskiaikainen ja nykyaikainen. Piispa kutsuu hiippakuntansa papit ja lehtorit vähintään joka kuudes vuosi synodaalikokoukseen. Suomen vanhimman kokouksen tehtävänä on käsitellä teologisia kysymyksiä, seurakuntien hoitoa ja muita kirkon toimintaa ja hallintoa koskevia asioita. Teemme sen tuoreesti unohtamatta pitkää historiaamme.

Turun arkkihiippakunnan synodaalikokous järjestettiin Turun tuomiokirkossa 27.9.2022. Vuoden 2022 synodaalikokousten yhteinen teema oli ”Pelastus”.

Kuvakollaasi arkkihiippakunnan synodaalikokouksesta.

Turun tuomiokirkkoon kokoontui pappeja eri puolilta hiippakuntaa ja monenlaisilta taipaleilta. Synodaalikokous alkoi perinteiseen tapaan messulla, mutta ihan niin perinteisiä ei tänä vuonna oltu, että kokous olisi alkanut jo aamukuudelta, niin kuin keskiajalla oli tapana.
Synodaalikokouksen aiheena oli tänä vuonna pelastus ja kirkkovuoden tekstit kertoivat Jumalan huolenpitoon luottamisesta. ”Jätä taakkasi Herran käteen, hän pitää sinusta huolen”.
Päivän materiaaleja:
Yhteiskuvassa 360 pappia Turun tuomiokirkon portailla.
Piispat, papit ja lehtorit Turun tuomiokirkon portailla 27.9.2022. Kuva: Antti Partanen

 

 

********************************************

 

Synodaalikokous 2016
Vuoden 2016 kokouksessa oli osanottajia vauvasta vaariin. (Kuva: Timo Jakonen)

Synodaalikokous on yhtäaikaa keskiaikainen ja nykyaikainen. Hiippakunnallisia pappeinkokouksia eli synodaalikokouksia pidettiin Suomessa jo keskiajalla. Sana synodaalikokous tulee kreikan kielen sanasta syn odos, joka tarkoittaa yhteistä tietä, neuvottelua ja kokousta.

Piispat kutsuvat oman hiippakuntansa papit ja lehtorit synodaalikokoukseen vähintään joka kuudes vuosi. Suomen vanhimman kokouksen tehtävänä on käsitellä teologisia kysymyksiä, seurakuntien hoitoa ja muita kirkon toimintaa ja hallintoa koskevia asioita. Teemme sen tuoreesti unohtamatta pitkää historiaamme.

Esko M. Laine esittelee videolla synodaalikokousten historiaa >

» Päivän ohjelma
» Puhujavieraat
» Keskustelua ja interaktiivisuutta
» Käytännön asioita
» Ilmoittautuminen
» Synodaalikirja ja -podcast
» Synodaalikokoukset etkot
» Liity sometiimiin

Synodaalikokous, ryhmäkuva 2016
Piispat, papit ja lehtorit koolla Naantalissa vuonna 2016. (kuva: Timo Jakonen)

…..

Päivän ohjelma 27.9.2022

9.00 Synodaalimessu Turun tuomiokirkossa
Messun toimittavat arkkipiispa Tapio Luoma ja piispa Mari Leppänen avustajinaan arkkihiippakunnan tuoretta papistoa. Musiikista vastaavat Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkomuusikot yhdessä Keski-Porin seurakunnan kamarikuoro Vox Humanan kanssa.

10.20 Tervetulosanat ja johdattelua pelastusteemaan

10.45 Keskustelu: Mistä pappi tarvitsee pelastusta?
Piispa Mari Leppänen keskustelee työuran eri vaiheissa olevien arkkihiippakunnan pappien kanssa. Keskustelijoina ovat sairaalapappi Hanna Hella-aro, piispa emeritus Ilkka Kantola, rippikoulupappi Lasse Lindberg ja kappalainen Aino Savolainen.

12.00 Valokuvaus Turun tuomiokirkon edessä
Osallistujia pyydetään ryhmittymään kirkosta poistuessaan
Tuomiokirkon portaille yhteiskuvaa varten.

12.15 Soppatykkilounas Tuomiokirkkotorilla
Tarjolla juureskeittoa, leipää ja kahvit

13.30 Lauluja pelastuksesta
Puolalanmäen musiikkilukion nuoret

13.45 Miten pelastaa, mitä pelastettavissa on?
Ilmastokriisi ja biodiversiteetti uhkaa ihmiskuntaa. Tiedämme, miten pitäisi toimia, muttemme silti toimi. Mikä estää? Miten voisi siirtyä kuluttamaan ilman että maapallo kuluu? Mikä on kirkon rooli muutoksessa?
Puhujavieraana toimittaja Julia Thurén. Kuultua kommentoivat arkkipiispa emeritus John Vikström ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän nuorten hallituksen edustaja Samuel Oliveros de Nordenflicht.

15.15 Keskustelu: Miten pelastua kyynistymiseltä?
Ilmastomuutos, sota, kulkutaudit. Maailman menon seuraaminen herättää tunteita ja ahdistustakin. Miten säilyttää luottamus ja toivo kaiken keskellä?
Arkkipiispa Tapio Luoma keskustelee ulkomaantoimittaja Heikki Aittokosken kanssa.

16.00 Päiväohjelma päättyy

18.00 Iltajuhla Turun linnassa
Buffet-illallinen ja Turun ammattikorkeakoulun sirkuslinjan esittämää keskiaikaista ohjelmaa. Ilta päättyy yhteiseen iltavirteen noin klo 21.

…..

Puhujavieraat

Julia Thurén
Tieto-Finlandia ehdolla olleen teoksen Kaikki kuluttamisesta (Gummerus 2021) kirjoittanut toimittaja Julia Thurénin pohtii puheenvuorossaan uusia normeja, kysymystä kohtuullisuudesta ja pelastuksesta.
Blogi / Twitter

Heikki Aittokoski
Heikki Aittokoski on Helsingin Sanomien ulkomaan toimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa Narri-trilogian. Vuonna 2017 Aittokoski sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon pitkäjänteisestä journalistisesta työstä.
Twitter

…..

Keskustelua ja interaktiivisuutta

Puhelimen näppäily on synodaalipäivän aikana suotavaa. Tapahtumassa on interaktiivinen viestiseinä, johon osallistujat voivat lähettää kommenttejaan, kysymyksiään, osallistua äänestyksiin ja monilla muilla tavoilla olla osana päivän keskustelua. Unohtamatta tärkeintä keskustelukanavaa; kollegoiden näkemistä ja ajatusten vaihtoa.

Pappikin sai kahvia juodakseen 2016. Sama perinne jatkuu myös vuonna 2022. (Kuva: Timo Jakonen)

…..

Käytännön asioita

Tuletko autolla? Turun tuomiokirkon ympäristössä on rajallinen määrä pysäköintimahdollisuuksia. Auton voi jättää esimerkiksi Toriparkkiin (sisäänajo Yliopistonkatu 15 kohdalta) tai pysäköintitalo P-Louheen (sisäänajo Pitkäkatu 12 b).

Kaipaatko aamupalaa? Ennen päivän ohjelmaa on mahdollista käydä virkistäytymässä ja nauttimassa omakustanteinen aamupala (4 €) ravintola Naakassa Eerikinkatu 3 A, 2. krs. Aamupalaa tarjoillaan klo 8.00 – 8.50. Aamupala varataan sähköisen ilmoittautumisen yhteydessä ja maksetaan Naakassa. 

Pukeutuminen? Synodaalikokouksen ja iltajuhlan pukukoodina on papin arkipuku (viran tunnukset ja smart casual).

Esteettömyys
Tietoa Turun tuomiokirkon esteettömyydestä löydät täältä >
Tietoa Turun linnan esteettömyydestä löydät täältä >

Synodaalikokouksen päiväohjelma, keittolounas sekä iltajuhla ruokailuineen on maksuton kaikille osallistujille.

…..

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset 28.8.2022 mennessä tämän linkin kautta >

Synodaalikokous on virkatehtävä. Mahdollisista esteistä pyydämme neuvottelemaan hiippakuntapastori Pauliina Järvisen kanssa. pauliina.jarvinen@evl.fi, p. 0400 126515.

…..

Synodaalikirja

Synodaalikokous järjestetään samanaikaisesti kaikissa hiippakunnissa. Kirja käsittelee monipuolisesti kokouksen aihepiiriä. Vuoden 2022 synodaalikokousten yhteinen teema on ”Pelastus”. Synodaalikokoukseen liittyvä synodaalikirja ja Helsingin hiippakunnan tuottama podcast-sarja ovat kaikkien vapaasti luettavissa ja kuunneltavissa.

Synodaalikirja: Pelastus – Synodaalikirja 2022 (evl.fi)

Synodaali-podcast: Puhetta pelastuksesta (player.fm)

…..

Synodaalikokouksen 2022 etkot

Lääninrovastit kutsuvat rovastikuntansa papit keskustelemaan verkossa julkaistusta synodaalikirjasta.

Tuomiorovastikunta (Ville Niittynen)

7.9. klo 13.30 – 16.30 Kaarinan kirkossa, Voudinkatu 2, Kaarina
Ilmoittautuminen 26.8. mennessä: maj.roysko@evl.fi, p. 040 3417 311. Ilmoittautumiseen tiedot mahdollisista erityisruokavalioista.

Porin rovastikunta (Heimo Hietanen)

31.8. klo 12 – 15 Porin seurakuntakeskuksen 2. krs:n seurakuntasalissa
Ilmoittautuminen ja ruokavaliot viimeistään 17.8. s-posti keski-pori@evl.fi tai puh. 044 730 9637 (Eeva-Liisa Savioja) tai 044 730 9636 (Tapani Toiviainen).

Paimion rovastikunta (Risto Leppänen)

21.9. klo 12 Naarilassa
Ilmoittautuminen 11.9. mennessä tämän linkin kautta >

Nousiaisten rovastikunta (Jani Kairavuo)

7.9. klo 8.30 – 12 Naantalin seurakuntakeskuksessa, Piispantie 2
Ilmoittautuminen ja tieto erityisruokavalioista 26.8.2022 mennessä sähköpostilla naantalin.seurakunta@evl.fi. Kirkkoherrat ilmoittavat kootusti tiedot oman seurakuntansa papeista. Muut kuin seurakuntavirassa olevat rovastikunnan papit huolehtivat omasta ilmoittautumisestaan.

Ala-Satakunnnan rovastikunta (Valtteri Virta)

7.9. klo 11.30 – 15 Euran seurakuntakeskuksessa, Sorkkistentie 3, Eura
Etkoilla tapaamme kollegiaalisesti oman rovastikuntamme papistoa ja teemme pienen ennakoivan katsauksen tämänvuotiseen synodaaliteemaan. Yhteisen kokoontumisemme aikataulu on pääpirteissään seuraava:

11.30-12.15 lounasta ja kollegiaalista seurustelua
12.15 Tervetulotoivotukset, alkusanat (lääninrovasti ja Euran kirkkoherra)
12.30 Kuuntelemme yhdessä Risto Saarisen ja Marjo Kiljusen podcastin synodaaliteemaan liittyen. Podcast käsittelee professori Saarisen artikkelia synodaalikirjassa.
13.20-14.00 yhteistä keskustelua ja kysymyksiä podcastin ja synodaalikirjan pohjalta, etäyhteydellä mukana professori Risto Saarinen
14.00 Suomen kirkon Pappisliiton tervehdys Ala-Satakunnan rovastikunnan papeille
n. 14.15 päätöskahvit ja kollegiaalista seurustelua

Ilmoittautuminen sähköpostitse lääninrovastille 26.8. mennessä: valtteri.virta@evl.fi. Ilmoittautumiseen tiedot mahdollisista erityisruokavalioista. Rovastikunnan seurakunnissa virassa olevat papit ilmoittautuvat omalle kirkkoherralleen ja kirkkoherrat ilmoittavat  keskitetysti oman seurakuntansa paikalle pääsevien pappien määrän.
Eläkepapit tai muussa kuin seurakuntavirassa olevat papit voivat halutessaan ilmoittautua suoraan lääninrovastille sähköpostitse.

…..

Somettaisitko kanssamme synodaalipäivän tunnelmia?

Ilmoittaudu mukaan sometiimiimme anna.halli@evl.fi.

Tai käytä somessa yhteistä hashtagia #synodaalikokous ja #arkkisynodaali.

Jaamme mielellämme arkkihiippakunnan somekanaviin teidän ajatuksianne, kuvianne ja videoitanne päivän tapahtumista ja keskustelusta.

Synodaalikokous on mainio paikka yhdessäololle, ajatusten vaihdolle ja verkostoitumiselle. (kuva: Timo Jakonen)