ElSalvador -risti
Etusivu / Sisarkirkko El Salvador -infoa

Sisarkirkko El Salvador -infoa

Sisarkirkko El Salvadorissa

Arkkihiippakunta solmi sisarkirkkosuhteet El Salvadorin luterilaisen kirkon kanssa 1990 luvun alkupuoliskolla. Vuosien varrella yhteistyö ja yhteydenpito on ollut rikasta sisältäen vierailuja, opintomatkoja, hankerahoitusta ja opiskelijoiden tukea. Uusittu kumppanuussopimus allekirjoitettiin marraskuussa 2023 El Salavadorin luterilaisen kirkon piispa Medardo Gomezin ja arkkipiispa Tapio Luoman toimesta.  (kuva alla)

Salvadorin luterilainen kirkko on elänyt aina väkivallan ja köyhyyden keskellä.  Sisällissodan (1980 – 92) vaikutukset näkyivät moninaisesti yhteiskunnassa vielä pitkään sodan päättymisen jälkeen. Sota on jo pitkälti taakse jäänyttä elämää, mutta esimerkiksi jengivakivalta aiheuttaa suurta epävarmuutta kansan keskuudessa.

Piispa Medardo kuvaa omaa ja kirkkonsa teologiaa elämän teologiaksi. Elämän teologian ytimessä on toivo. Siellä missä on eniten kärsimystä on piispa Medardon mukaan myös eniten toivoa. Teologia ei voi hänen mukaansa akateemisten teologien kentäksi. Sen on oltava kosketuksissa tavallisten ihmisten kanssa, sillä kansa on teologian lähde. Kaikki teologia, jota tavallinen kansa ei kykene ymmärtämään, on hänen mukaansa turhaa.

Uusi piispa vihitään virkaansa vuoden 2025 alussa

Vuosi 2o24 on merkittävä sisarkirkkomme elämässä. Pitkään El Salvadorin luterilaista kirkkoa piispana palvelleen Medardo Gomezin seuraaja vihitään virkaansa tammikuussa 2025. Medardo Gomezin rooli kirkon johtajana jo sen syntyajoilta lähtien on ollut merkittävä. Hän on ollut luotsaamassa kirkkoa läpi monien vaikeiden vuosien.

Salvador-sunnuntai 7.4.2024

Arkkihiippakunnan seurakunnissa vietetään keväisin Salvador-sunnuntaita, koska 23. maaliskuuta 1980 murhattiin katolisen kirkon arkkipiispa Oscar Romero. Hän oli huomannut maansa köyhien hädän ja oli alkanut puhua hallinnon mielivallasta kärsineiden puolesta. El Salvadorin luterilainen kirkko jatkaa Oscar Romeron työtä omalta osaltaan sorrettujen ja eri tavoin puutteenalaisten keskuudessa.

Seurakuntia kannustetaan muistamaan sisarkirkkoa erityisesti Salvador-sunnuntaina rukouksin ja kolehdin muodossa. ”Kolehdin keräämistä suositellaan El Salvadorin kumppanuuskirkon hyväksi hiippakunnallisena Salvador-sunnuntaina 7.4.2024  tai jonain muuna sopivana ajankohtana.

Viime vuosina kolehtituki El Salvadorin Luterilaisen kirkolle on suunnattu ELCAn (Amerikan evankelisluterilainen kirkko) kautta rahastoon*, josta tuetaan kirkon pappien palkkausta.

Rukous:

Jumala taivaallinen Isämme, joka yhdistät meidät kaikki Kristuksen perheväeksi. Siunaa El Salvadorilaista sisarkirkkoamme. Anna sen jäsenille ja päättäjille viisautta ja rohkeutta suurten muutosten edessä. Kiitos ystävistämme El Salvadorissa, jotka muistavat meitä ja rukoilevat meidän puolestamme.

Salvadorin ystävät -ryhmä

Yhteyttä sisarkirkkoomme pitää yllä erityisesti Salvadorin ystävät niminen hiippakunnallinen ryhmä. Sen koollekutsujana toimii Riku Laukkanen, jolla on pitkä kokemus ystävyyssuhteestamme. Mikäli sinua kiinnostaa liittyä tähän ryhmään, olethan yhteydessä häneen – riku.laukkanen@evl.fi. Yhteyksistä kirkkoon huolehtii myös hiippakuntasihteeri Anssi Nurmi – anssi.nurmi@evl.fi

*Sisarkirkollemme kerätyt kolehti- ja lahjoitusvarat, suunnataan ELCA:n (Evangelical Lutheran Church of America) hallinnoimaan El Salvadorin luterilaisen kirkon palkkarahastoon. Kerätyt varat maksetaan kirkon keskusrahaston tilille: IBAN: FI47 8000 1000 0676 87. Viitenumeroa ei käytetä, vaan kolehdin kohde ilmoitetaan viestikentässä. Viesti: kolehti / El Salvador.

 

Kuvassa Arkkipiispa Tapio Luoma ja El Salvadorin luterilaisen kirkon piispa Medardo Gomez uuden sisarkirkkosopimuksen allekirjoituksen jälkeen

Arkkipiispa Tapio Luoma ja El Salvadorin luterilaisen kirkon piispa Medardo Gomez uuden kumppanuuskirkkosopimuksen allekirjoituksen jälkeen. Sopimus uusittiin jälleen viideksi vuodeksi marraskuussa 2023