ElSalvador -risti
Etusivu / Sisarkirkko El Salvador -infoa

Sisarkirkko El Salvador -infoa

Sisarkirkko El Salvadorissa

Arkkihiippakunta solmi sisarkirkkosuhteet El Salvadorin luterilaisen kirkon kanssa 1990 luvun alkupuoliskolla. Vuosien varrella yhteistyö ja yhteydenpito on ollut rikasta sisältäen vierailuja, opintomatkoja, hankerahoitusta ja opiskelijoiden tukea.

Seurakuntia kannustetaan muistamaan sisarkirkkoa erityisesti Salvador-sunnuntaina. Viime vuosina kolehtituki El Salvadorin Luterilaisen kirkolle on suunnattu ELCAn (Amerikan evankelisluterilainen kirkko) kautta rahastoon, josta tuetaan kirkon pappien palkkausta.

Salvadorin luterilainen kirkko on elänyt aina väkivallan ja köyhyyden keskellä.  Sisällissodan (1980 – 92) vaikutukset näkyivät moninaisesti yhteiskunnassa vielä pitkään sodan päättymisen jälkeen. Sota on helpottamassa otetta ihmisten elämästä, mutta nyt jengiväkivalta nostaa päätään tuoden epävarmuutta El Salvadorin kansan elämään. ”Karta pahaa ja tee hyvää, pyri sopuun, rakenna rauhaa!” (Haz el bien, busca la paz y síguela) Ps. 34, on kirkon työn motto.

Piispa Medardo Gomezin siunaus piispa Mari Leppäselle (kuvakaappaus tervehdysvideolta)

Salvador-sunnuntai 14.3.2021

Salvador-sunnuntaita vietetään kirkoissamme kerran vuodessa. Salvador-sunnuntaita pyritään viettämään joka vuosi lähellä Oscar Romeron kuolinpäivää. Hän oli El Salvadorin katolinen arkkipiispa, joka murhattiin alttarille kesken messun 24.3.1980.

Tänä vuonna piispa Medardo Gómez pyytää meitä rukoilemaan:

  • nuorten puolesta, jotka elävät jatkuvan väkivallan ja sen uhan varjossa
  • demokratian vahvistumisen puolesta El Salvadorissa
  • niiden salvadorilaisten puolesta, jotka jättävät kotimaansa paremman elämän toivossa muualla
  • myötötuntoa ja solidarisuutta hyvinvoivilta mailta Väli-Amerikan väkivallasta ja köyhyydestä kärsiville maille
  • hallitukselle ja hallituksiille vastuuta korruption ja äärimmäisen köyhyyden edessä
  • jotta koronarokotusten kautta koko maailma palaisi jälleen raiteilleen

Piispa Gómez lähettää terveiset kaikkiin seurakuntiin – rukoilkaa koko Suomen hyvinvoinnin ja kirkonne puolesta. Viisautta johtaa hegellisesti koko kansaa.

”Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä.” Ps 46:1

 

  • Mahdolliset terveiset heille osoitteeseen: anssi.nurmi@evl.fi (espanja/ englanti / suomi)

 

Sisarkirkollemme kerätyt kolehti- ja lahjoitusvarat, suunnataan ELCA:n (Evangelical Lutheran Church of America) hallinnoimaan El Salvadorin luterilaisen kirkon palkkarahastoon. Kerätyt varat maksetaan kirkon keskusrahaston tilille: IBAN: FI47 8000 1000 0676 87. Viitenumeroa ei käytetä, vaan kolehdin kohde ilmoitetaan viestikentässä. Viesti: kolehti / El Salvador.

 

Kumppanuuskirkkomme kuulumisia El Salvadorista. (1.6.2020)

El Salvadorin luterilainen kirkko toimii maassa, jossa asuu 6,5 miljoona ihmistä vain noin arkkihiippakunnan kokoisella alueella. Monien tulivuorien maassa asuttavaksi kelpaavaa maa-alaa ei kuitenkaan ole tuota määrää. Ihmiset elävät siis varsin tiiviisti.

COVID-19 pandemia ei ole kurittanut maata itsessään erityisen rankasti. Sunnuntaina 31.6. maassa oli noin 2500 todettua tapausta, joista 53 tarvitsi intensiivistä hoitoa. Vain 46 ihmistä oli kuollut epidemian seurauksena, mutta uusien tartuntojen päivittäinen lisääntyminen (+122) saattaa kieliä taudin pahenemisesta.

Muuten tilanne on hankaloittanut ihmisten elämää monella tavalla El Salvadorissa:

  • Kirkko on kantanut erityistä huolta perheistä ja ihmisistä, joiden elintaso oli jo ennen korona-aikaa matala. Monet ovat menettäneet viimeisetkin tulonsa, kun viimeisetkin mahdollisuudet pätkätöihin ovat loppuneet tai katumyynti on kuihtunut lähes olemattomiin ihmisten pysyessä eristyksissä.
  • Heti eristysten alkaessa vesihuollossa ilmeni ongelmia. Monet salvadorilaiset ostavat juomavetensä pullotettuna ja tässä jakelussa oli/ on haasteita.
  • Julkinen liikenne ei ole toiminnassa, eikä kaikilla ole mahdollisuutta kulkea omalla kulkuvälineellä kauppaan tai lääkäriin. Kävellen matkat ovat usein pitkiä. Erityisesti vanhemmille ihmisille tämä on haasteellista.
  • Taloudellisen tilanteen hauraus koskettaa syvältä heitä, joilla on esim. kroonisia sairauksia (lääkkeiden saatavuus ja hinnat)
  • 23. toukokuuta rajoituksia höllennettiin. Seuraksia ei voi vielä kuin ennakoida
  • Väkivalta ei ota laantuakseen. Presidentti Nayib Bukelen on tarttunut ongelmaan kovin ottein, mutta nyt hänen mukaansa jengit käyttävät tilannetta hyväkseen, kun useiden viranomaisten voimavarat ovat kiinni epidemian hoidossa
  • Väkivaltaisuudet ovat aina aiheuttaneet maan sisäistä muuttoa ja olleet yksi suuri syy maasta pois muuttamiseen. Monet jättävät edelleen kotinsa ja suuntaavat paremman elämän toivossa kohti Yhdysvaltoja. Rajojen ollessa kiinni liian moni jää jumiin kahden maan välille. Toukokuussa noin 3000 ihmistä odotti pääsyä maahan. Heille tarkoitetut majoituskeskukset ovat monella tavalla puutteelliset, ajatellen turvavälejä tai lääkäripalveluja. Palaavat ovat usein myyneet lähes kaiken omaisuutensa ja ovat täysin tyhjän päällä. Epävarmuus houkuttaa erityisesti nuorisoa liittymään jengeihin, jotka lupaavat turvaa ja tuloja. Mitä enemmän nuoria liittyy jengeihin, sitä enemmän on väkivaltaa, jonka seurauksena ihmisen muuttavat ja haluavat pois maasta. Oravanpyörä on valmis.
  • Kokonaistilannetta ei helpottanut maata toukokuun viimeisenä viikonloppuna kurittanut Amanda-myrsky. Myrksy tulvineen vei menneessä kodin yli 900 perheeltä, 7200 tarvitsi väliaikaista majoitusta ja ainakin 19 ihmistä menetti henkensä. (3.6.) Myrsky ei säästänyt myöskään viljelymaita, pahensi köyhimpien ihmisten tilannetta niin hygienian kuin ruuan saannin suhteen ja veden sekä sähkön jakelussa on ongelmia. Presidentti on julistanut maahan viidentoista päivän hätätilan! Mutavyöryjen todonnäköisyys on edelleen suuri. El Salvadorin pinta-alasta lähes 90% on haavoittuvaista tulville ja maanvyöryille. Maassa on tällä hetkellä tuplakriisi!

Kirkon elämää korona-aikana:

  • Pastorit ja diakonit ovat tehneet työtä etänä kodeistaan -> monilla salvadorilaisilla on yhteydet kunnossa, kaikilla ei! Opiskelijoiden tilanne huolettaa. Mahdollisuuden opiskella etänä poikkeavat runsaasti nuorten välillä.
  • Kirkko on etsinyt ja pyytänyt taloudellista apua sydämellään heikoimmin toimeentulevat ihmiset. ELCA (Amerikan evankelisluterilainen kirkko) on siirtänyt kirkolle osoitettuja varoja diakonityöhön. ACT- Allilancelta on pyydetty taloudellista apua. Kirkolta (jotakin) palkkaa saavat ovat myös osallistuneet talkoisiin henkilökohtaisesti.
  • Piispa Medardo Gómezin sunnuntain jumalanpalvelukset näytetään Facebook-lähetyksenä
  • Pastorit ja diakonit ovat yhteydessä monella tapaa alueensa ihmisiin
  • Pastori Balduido Gomezin kuolema toukokuussa 2019 synnytti uudenlaisen rukousryhmien käytännön. Nyt kokoonnutaan päivittäin 15 minuutiksi WhatsAppissa rukoilemaan
  • Nuoret ovat kokoontuneet ZOOMissa
  • Kirkko toimii edelleen myös siirtolaisten parissa

Kaiken tämän keskellä sanoma toivosta kuuluu kirkkaana. 1980-luvun sisällissodan keskellä alkunsa saaneet värikkäät ristit muistuttavat tulevaisuudesta ja toivosta. Arkkihiippakunnan risti on saanut inspiraationsa noista risteistä. Rukous ja toivo ei ole sammunut:

”Olemme kiitollisia ystävyydesänne ja rakkaudestamme. Pyydämme: Rukoilkaa puolestamme – rukoilemme                    teidän puolestanne. Olette sydämillämme ja rukouksissamme. Pitäkää huolta toinen toisistanne. Siunauksin.”

“Uskomme ja toivomme Herramme Jeesuksen Kristuksen palauttavan hengellisen ja fyysisen hyvinvointimme jo pian.”

“Jos joku tahtoo olla minun palvelijani, seuratkoon minua. Missä minä olen, siellä on oleva myös palvelijani, ja Isä kunnioittaa sitä, joka palvelee minua.” Joh. 12:16