Rajoitukset henkilömäärissä ovat edelleen voimassa
Uudenmaan eristäminen purettiin eilen, koska sille ei ollut enää oikeudellisia perusteita. On tärkeää muistaa, että kaikki muut rajoitukset ovat edelleen voimassa. Elämme Suomessa edelleen vasta epidemian alkuvaihetta. Kaikkia seurakuntien tilaisuuksia koskeva 10 hengen enimmäisosallistujamäärä on edelleen voimassa. Ainoastaan hautaan siunaamisissa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin hieman annetun 10 henkilön rajan. Tämä ei kuitenkaan mahdollista missään tilanteessa suuren omaisten joukon osallistumista siunaamiseen paikan päällä. Tästä on seurakunnissa huolehdittava.
Piispainkokouksen 15.4. päätökset rippikouluun liittyen
Piispainkokous hyväksyi 15.4.2020 ”Suuri ihme – Rippikoulua etänä” -ohjeen, jonka lopullinen versio on linkin takana. Päivittynyt etätyöskentelyn ohje ja tukimateriaali on hyvä jakaa seurakunnassa kaikille rippikoulutyötä tekeville.
Lisäksi piispainkokous päätti, että ”kesän 2020 rippikoulut toteutetaan poikkeusolojen jatkuessa siten, että rippikoululeirien ja päivärippikoulujen lähiopetusta siirretään myöhempään ajankohtaan sekä käytetään etäopetusta tarvittaessa tukitoimena”. Päätös on yhdenmukainen tuomiokapitulista 3.4.2020 lähetetyn hiippakunnallisen rippikouluohjeen kanssa. Seurakunta siis harkitsee omasta tilanteestaan käsin intensiivijakson siirtoa myöhemmin toteutuvaksi tai laatii poikkeusolojen totutustavan, jossa yhdistyvät intensiivijakso ja etätoteutus. Rippikouluun tulee sisältyä kaikissa vaihtoehdoissa leirimuotoinen tai päivärippikouluna toteutettava intensiivijakso. Etäopetusta käytetään tarvittaessa tukitoimena tai riskiryhmään kuuluvien työtapana.
Rippikouluohjeissa ei ole määritelty poikkeusolojen rippikoulun kestoa, koska seurakuntien työtavat, ennakkotyöskentelyt ja intensiivijaksot ovat erimittaisia. Leirijakson korvaamiseksi on seurakunnissa tehty esimerkiksi seuraavia ratkaisuja: *1-2 lähipäivää ja loput etänä, *2-3 lähipäivää loput etänä tai *4-5 lähipäivää ja loput etänä. Kirkkoherran on nyt tärkeää keskustella rippikouluvastaavan kanssa rippikoulujen ja konfirmaatioiden aikatauluista, toteutustavoista, työjärjestelyistä ja viestinnästä.
Rippikouluun liittyvää hiippakunnallista keskustelua käydään arkkihiippakunnan ripikouluvastaavien Teams-ryhmässä ja lisätietoa antavat hiippakuntasihteerit Mirkka Torppa ja Anssi Nurmi.
Ohje käsihuuhteen lisäämisestä julkisiin tiloihin
THL on antanut ohjeen käsihuuhteen lisäämisestä julkisiin tiloihin. Tämä koskee myös seurakuntien ja seurakuntayhtymien tiloja. Käsihuuhdetta tulisi olla tarjolla aina kun käsienpesu ei ole mahdollista. Desinfiointipisteitä suositellaan kaikkiin julkisiin tiloihin.
Perheiden tilanne
Korona-kriisi koettelee monella tavalla perheitä. Niin seurakunnissa kuin viranomaisten keskuudessa on tunnistettu, että pahoinvointi perheissä on lisääntynyt. Taloudellinen tilanne synnyttää huolta ja tiivis kotonaolo kärjistää perheiden tilannetta. On tärkeää, että seurakunnissa huomioidaan perheet ja vahvistetaan yhteistyötä koulujen ja kuntien sosiaalitoimen kanssa.
Virikeaineistoa perheiden kanssa tehtävään työhön
Kirkon kasvatus ja perheasiain -yksikössä on valmisteltu materiaalia seurakunnille perheiden kohtaamiseen poikkeusoloissa. Osa ihmisistä kaipaa poikkeustilanteen keskellä henkilökohtaisuutta ja läheisyyttä. Poikkeustila voi myös nostaa perheissä esiin monenlaisia haasteita, joihin kaivataan tukea. Poikkeusajan jatkuessa seurakuntien kasvatus -, nuoriso – ja perhetoiminnan ohjaajia kannustetaan olemaan yhteydessä seurakuntalaisiin, erityisesti lapsiin ja nuoriin.
Vinkkejä kouluyhteistyötä tekeville
Tähän materiaaliin viitattiin jo 7.4. lähteneessä tiedotteessa. Ohessa vielä liitteenä Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikössä laadittu muistilista, josta toivotaan olevan hyötyä seurakuntien kouluyhteistyötä tekeville työntekijöille.
Kouluyhteistyötä tekeville vinkkejä
Kriisi synnyttää myös uutta hyvää
Korona-kriisi on nopeasti muuttanut seurakuntien arkisia työskentelytapoja. On tärkeää, että seurakunnissa varataan aikaa myös työn arvioinnille ja hyvien käytänteiden juurruttamiselle osaksi tulevaa arkea. Mitä uutta verkossa tapahtuva työskentely on tuonut? Miten pääsiäisen ajan striimaukset ja verkkohartaudet onnistuivat? Kriisi on lisännyt myös yhteistyötä seurakuntien sisällä ja yli seurakuntarajojen. Minkälaisia hyviä uusia käytäntöjä se on synnyttänyt? Mistä vanhoista raja-aidoista halutaan myös jatkossa luopua? Myös työn tekemisen rakenteet ovat uudistuneet. On tärkeää, että nämä löydöt, huomioit ja havainnot kirjataan ylös ja yhdessä varataan aikaa sen miettimiselle, miten tämä pysyvästi voisi muuttaa ja tuoda uutta hyvää seurakuntien arkeen.
Lopuksi lämmin kiitos seurakunnille kaikesta pääsiäisen aikana toteutetusta!