Muutoksista on puhuttu monessa seurakunnassa tänä syksynä. Työkaverit ovat muuttuneet, esihenkilöt vaihtuneet, it-ohjelmat päivittyneet, uudenlaista yhteistyötä rakennetaan ja työn painopisteitä ajanmukaistetaan.
Miten sinä toimit uusissa ja muuttuvissa tilanteissa? Oletko innostuja, rohkaisija, skeptikko vai tarkkailija? Tai huomaatko itsessäsi varovaisuutta tai kriittisyyttä?
Ihminen suhtautuu usein varovaisesti muutoksiin ja arvioi uutta ennen uskaltautuu uuteen. Muutosvastarinta säilyttää uuden edessä tasapainoa.
Ajan ja yhteisen puheen myötä ihminen alkaa kuitenkin nähdä uudenlaisia mahdollisuuksia, uteliaisuus palaa ja hiljalleen otetaan vastuuta uudesta.
Muutostunteille on hyvä antaa aikaa. Tärkeää on kuitenkin havainnoida, mihin työenergia muutoksissa kuluu ja mikä auttaa eteenpäin siirtymiseen. Muutos vie usein huomiota pois perustehtävästä ja arjen täytyy rullata muutoksista huolimatta.
Yhteistä selviytymistä ja eteenpäinmenoa auttaa jokaisen vastuullisuus:
- muistetaan että seurakunnat ovat aina olleet uudistajia
- ollaan aktiivisia yhteisessä puheessa ja suunnittelussa
- toimitaan ammatillisesti mutta inhimillisesti
- puhutaan siellä missä pitää
- uskalletaan käsitellä myös vaikeita asioita
- käytetään ulkopuolista tukea uuden prosessoinnissa
Tulevaisuusajattelun avuksi kirkon työntekijöille ja luottamushenkilöille on tehty Tulevaisuustoivo-verkkokurssi. Onko se sinulle tuttu? Kannattaa etsiä hakutoiminnolla tai käy osoitteessa: mooc.evlutkirkko.fi/kurssit/tulevaisuustoivo