Rova2030 -prosessi on edistynyt kaikissa rovastikunnissa. Rova2030 -prosessin tarkoituksena on varautua tulevaisuuden haasteisiin ja seurakuntaelämän murrokseen yhdessä ja ennakoiden. Tavoitteena on luoda pieniä ja seurakuntalaisia lähellä olevia toimintayksiköitä sekä suuria talous- ja hallintoyksiköitä pienten toimintayksiköiden tueksi.
Tuomiokapitulin istunnon päätöksellä (2.10.2022) perustetut rovastikunnalliset neuvottelutyöryhmät ovat työskennelleet aktiivisesti. Neuvottelutyöryhmien jäseninä ovat kirkkoherrat, talouspäälliköt ja luottamushenkilöpuheenjohtajat. Neuvotteluryhmien puheenjohtajana toimii lääninrovasti.
Neuvottelutyöryhmissä etsitään paikallisia ratkaisuja tulevaisuuden toiminnallisiin ja taloudellisiin haasteisiin. Ratkaisut eivät välttämättä ole samanlaisia kaikissa rovastikunnissa. Palvelisiko rovastikunnan kokoinen seurakunta, muutamien seurakuntien kokoinen seurakunta vai kenties seurakuntayhtymä parhaiten? Neuvotteluryhmällä ei ole päätösvaltaa, vaan päätökset tehdään seurakunnissa.
Neuvotteluryhmien lisäksi konkreettista yhteistyötä edistävät rovastikunnalliset hautaustyöryhmät ja kiinteistöryhmät. Hautaustyöryhmät ovat valmistelleet yhteisen sähköisen hautakarttaohjelman hankkimista ja kiinteistötyöryhmät yhteisen sähköisen kiinteistöhuoltokirjan hankkimista.
Rakenteisiin liittyvissä keskusteluissa ollaan tällä hetkellä pisimmällä Paimion rovastikunnassa. Kirkon konsulttiopiskelijat Hanna Kokko Kirkon palvelukeskuksesta (Kipa) ja Johanna Simpanen Kirkkohallituksen hallinto-osastolta tekevät konsulttiharjoittelunsa Paimion rovastikunnan kokoiseen talous- ja hallintomalliin liittyen. Kokon ja Simpasen työ tuottaa materiaalia keskustelujen ja päätöksenteon tueksi.
Kokon ja Simpasen konsulttityössä luodaan malli usean seurakunnan ja/tai rovastikunnan kokoisesta talousyksiköstä. Konsulttityössä selvitetään, millä henkilömäärillä ja toimenkuvilla rovastikunnan kokoinen talousyksikkö voisi toimia. Selvityksessä huomioidaan kiinteistö- ja hautausasiat siltä osin kuin ne liittyvät taloushallintoon.
Konsultointiprosessissa kartoitetaan rovastikuntakokoisen talousyksikön työtehtävät sekä henkilökunnan nykyinen osaaminen. Tarkoitus on myös selvittää eri seurakuntien käytössä olevat taloushallinnon ohjelmat ja yhtenäistää ne. Talouspäälliköille tarjotaan tietoa taloushallintoalan tulevaisuuden suunnista, sisäisen laskennan työtehtävistä sekä henkilöstösuunnittelusta.
Konsultoinnin loppuraporttina tuotetaan taloushallinnon järjestämismalli huhtikuun 2025 loppuun mennessä. Mallinnus on hyödynnettävissä kaikissa Suomen seurakunnissa.
Konsulttityö tuottaa tietoa seurakuntien rakennemuutospohdintojen tueksi. Rova2030 -prosessi jatkuu yhdessä seurakuntien työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa myös Kokon ja Simpasen konsulttityön jälkeen.