Kasvin nuput. Päällä logo Realismi ja toivo
Etusivu / Realismi ja toivo -hanke / Realismi ja toivo -hankkeen taustaa

Realismi ja toivo -hankkeen taustaa

Realismi ja toivo: seurakunnat muutoksessa -hankkeen taustaa

Yhdessä tekeminen rikastuttaa koko seurakuntaa. Tämän tekevät mahdolliseksi työntekijät, jotka kutsuvat, kouluttavat ja tukevat vapaaehtoisia toiminnassaan. Se tarkoittaa, että työntekijä muuttuu ohjelman järjestäjästä vapaaehtoisten toiminnan mahdollistajaksi ja koordinoijaksi.

Ennusteiden mukaan kirkon jäsenmäärä hupenee ja samalla työntekijöiden määrä väistämättä vähenee. Talouden laskevat luvut ovat realismia, joka suuntaa seurakuntia muutokseen. Toivo avautuu kirkon ydinsanomassa, mutta löytyy myös toimintatavoista, joissa seurakuntalainen voi helpommin liittyä mukaan, toimia työntekijän rinnalla ja kokea oman tekemisensä ja olemisensa merkitykselliseksi.

Hanke on alkanut 2019 alusta seurakuntakyselyllä ja projektin suunnittelulla. Kirkon tutkimuskeskusken kanssa tuotetun kyselyn tulokset julkaistaan 16.5 arkkihiippakunnan johtavien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöpuheenjohtajien päivässä.

Hankeseurakunniksi sitoutuvia seurakuntia rohkaistaan kehittämään jumalanpalveluselämään, koko seurakunnan toimintaa sekä kaste ja osallisuus -teemaa. Hankeseurakunnaksi voivat ilmoittautua mukaan niin pienet kuin suuret seurakunnat ja yhtymät, jotka haluavat kehittää toimintaansa ja suuntautua toimintakulttuurin muutokseen.