Vanha koriste-esine tuomiokapitulin istuntosalissa.
Etusivu / Päätöksenteko / Pappisasessorin vaali 18.11.2021

Pappisasessorin vaali 18.11.2021

Pappisasessorin vaali 18.11.2021

Pappisasessori Sari Lehden toinen kausi asessorina päättyy 28.2.2022. Lääninrovastit kutsuivat rovastikuntansa papit ja lehtorit pappisasessorin vaalikokoukseen 18.11.2021 klo 13. Uusi pappisasessori aloittaa 1.3.2022.

Vaalissa valituksi tuli Naantalin seurakunnan kirkkoherra Jani Kairavuo, joka sai 34% annetuista äänistä. Äänestysprosentti oli 34,7. Vaalin tulos on vahvistamaton.

Ääniä annettiin yhteensä 205, joista 2 tyhjiä.

Kairavuo Jani 70
Jaakkola Pasi 53
Kairavuo Leena 25
Niittynen Ville 18
Hermonen Merja 11
Laitinen Petri 9
Elonheimo Kalle 7
Saurio Olavi 6
Järvensivu Jukka 3
Laaksonen Jani 1

Äänet pappisasessorin vaalissa

Pappisasessorin tehtävät

Tuomiokapituli kollegioon kuuluu kaksi pappisasessoria, jotka papisto valitsee. Tehtävä on osa-aikainen ja sitä hoidetaan oman viran ohella. Asessorin kausi on kolmivuotinen ja kausia voi olla kaksi peräkkäin.

Pappisasessorin tehtäviin kuuluu valmistella tuomiokapitulin päätöksiä ja ottaa osaa päätöksen tekoon. Tuomiokapitulin istunto on noin kolmen viikon välein. Lisäksi asessori osallistuu seurakuntiin tehtäviin piispantarkastuksiin. Hän on mukana myös uusien pappien vihkimisessä ja koulutuksessa.

Pappisasessorilta edellytetään kirkon hallinnon hyvää osaamista ja esittelyn kirjoittamisen taitoa. Oma ajankäyttö on hallittava hyvin, koska pappisasessorin työ tehdään oman työn ohella. Hyvä hallinto vaatii asioiden asian mukaista ja ripeää valmistelua.

Pappisasessorin kelpoisuusehdot:

 • ylempi pastoraalitutkinto (KJ 19:2)
 • hiippakuntaan kuuluvan seurakunnan tai seurakuntayhtymän pappi, joka on toistaiseksi voimassa olevassa virkasuhteessa (KJ 19:2)
 • pappisasessori valitaan kolmeksi vuodeksi kerrallaan (KJ 19:2)
 • sama henkilö voidaan valita pappisasessoriksi enintään kahdeksi toimikaudeksi (KJ 19:3)

Lista vaalikelpoisista

 • esittelyteksti on ehdokkaat itse laatima
 • ehdokkaan on ollut mahdollista ilmoittaa, jos ei voi olla käytettävissä tässä vaalissa

ALARANTA, Johannes Petteri (ei ole käytettävissä)
Salon seurakunnan kappalainen, teologian tohtori, hallintotieteiden maisteri

ELONHEIMO, Kalle Antti
Paimion seurakunnan kappalainen, teologian tohtori

 • Olen toiminut yksipappisen seurakunnan kirkkoherrana 15 vuotta, joiden aikana olen ehtinyt tutustua monenlaiseen säädäntöön ja oppinut etsimään säädöksien sallimia mahdollisuuksia.

HERMONEN, Merja Hannele
Piikkiön seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori

HOKKANEN, Pete Samuli (ei ole käytettävissä)
Turun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen, hallintotieteiden tohtori

ISOTALO, Aila Tuula Annikki (ei ole käytettävissä)
Säkylän seurakunnan kirkkoherra, teologian lisensiaatti, filosofian maisteri

JAAKKOLA, Pasi Kristian
Turun Mikaelinseurakunnan kappalainen, teologian tohtori, kasvatustieteiden maisteri, filosofian maisteri
Pappi Pasi Jaakkola peukuttaa.

 • Olen 45-vuotias Mikaelinseurakunnan kappalainen, kotoisin syvästä Satakunnasta Tyrväältä. Olen innostunut seurakuntatyön kehittämisestä, kirkkomme on täynnä mahdollisuuksia. Kannatan vahvoja itsenäisiä seurakuntia. Jumalan Sanaa pidän kirkollisen päätöksenteon ohjenuorana.
 • Olen 15 vuoden ajan osallistunut seurakunnan ja ison yhtymän toimintaan, hallintoon ja päätöksentekoon. Olen toiminut useasti kirkkoherran sijaisena ja kaupunginvaltuuston kautta saanut luottamushenkilön näkökulmaa hallintoon. Keskisuureen ja pieneen seurakuntaan olen tutustunut työskennellessäni Huittisten, Pyhärannan ja Sastamalan seurakunnissa.​

JÄRVENSIVU, Jukka Kalervo
Paattisten seurakunnan kirkkoherra, rovasti
Pappi Jukka Järvensivu hymyilee papinpuvussaan.

 • Minulla on hallinnollista kokemusta eri tehtävistä.  Olen ollut kirkkoherrana 21 vuotta ja lääninrovastina 12 vuotta.
 • Harrastan kuntosalia, bassonsoittoa Viis papeista- yhtyeessä ja kirjoittamista, josta on seurannut kaksi julkaistua kirjaa, humoristinen hartauskirja ”Outoja tarinoita ja armoa ajatonta” sekä historiallinen dekkari ”Tyhjyyden pystyttäjä”.

KAIRAVUO, Jani Aleksi
Naantalin seurakunnan kirkkoherra, Nousiaisten rovastikunnan lääninrovasti
Pappi Jani Kairavuo hymyilee papinpuvussaan.

 • Minulla on kokemusta seurakuntatyön arjesta vuodesta 2003: seurakuntapastorina Maskusta, nuorisopappina ja kappalaisena Tuomiokirkkoseurakunnasta, Keravalta rippikoulupappina sekä elokuusta 2016 Naantalin kirkkoherrana. Vuodesta 2019 olen toiminut myös lääninrovastina.
 • Kirkon hallinnon tasot ovat minulle tuttuja johtokunnasta kirkolliskokoukseen, jonka notaarina ja tulkkina toimin edellisen kauden. Tällä hetkellä olen jäsenenä hiippakuntavaltuustossa ja Pyhän Henrikin säätiön hallituksessa. Vahvuudekseni koen seurakuntatyön tuntemuksen yhdistettynä hallinnolliseen osaamiseen.

KAIRAVUO, Leena Emma Kyllikki
Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherra

 • Olen toiminut pappina 20 vuotta ja siitä noin puolet johtamistehtävissä.

KYYTINEN, Mika Martti (ei ole käytettävissä)
Kankaanpään seurakunnan kirkkoherra

LAAKSONEN, Jari Pekka
Maarian seurakunnan kappalainen, teologian tohtori

LAITINEN, Petri Tapio
Laitilan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori

 • Toimin Laitilan seurakunnan kirkkoherrana. Olen kiinnostunut seurakuntien ja kirkon tulevaisuudesta. Väitöskirjan jälkeisissä tutkimuksissani olen keskittynyt seurakuntien kasvuun ja tavoittavuuteen (Church Growth) sekä seurakuntien muutostarpeisiin johtamisen näkökulmasta.
 • Tunnen ja hallitsen muutosjohtamisen lainalaisuuksia. Laitilassa olen johtanut monta isoa muutosprosessia maaliin saakka. Tutkimusteni pohjalta olen laatinut ”neljän pilarin mallin”, joka on työkalu seurakuntien yhteisöllisyyden ja osallistujamäärien kasvuun.
 • Konsulttina toimimisen kautta seurakuntien ajankohtaisasiat ovat varsin tuttuja. Olen konsultoinut esimerkiksi Helsingin seurakuntia rekrytointeihin liittyen. Tällä hetkellä olen tekemässä tutkimusta seurakunnan työntekijän persoonallisuudesta rekrytoinnin näkökulmasta. Tahdon antaa osaamistani käyttöön, yhteiseksi hyödyksi.

LEPPÄNEN, Risto Samuli (ei ole käytettävissä)
Liedon seurakunnan kirkkoherra, Paimion rovastikunnan lääninrovasti, teologian tohtori

NIITTYNEN, Ville Valtteri
Kaarinan seurakunnan kirkkoherra, Turun tuomiorovastikunnan lääninrovasti, valtiotieteiden tohtori

 • Kaarinan khra 2015->, valtiotieteiden tohtori 2020
 • Hallintokokemus Turun ja Kaarinan srky:ssä: Yhteisen kirkkoneuvoston pj 2020->, strategiaryhmän pj 2017-2020, keskusvaalitmk pj 2018, ohje- ja johtosääntöjen uudistamistmk pj 2020-> ja jäsen 2017-18, johtamisjärjestelmän uudistamistmk jäs 2016-17 (+ esittelyvastuussa ykn:ssä), uuden johtamisjärjestelmän toimeenpanotmk jäs 2018-2019 (+ esittelyvastuussa ykn:ssä), arvonimi- ja kunniamerkkitmk pj, valmiustmk jäs 2015->, sijoitustmk jäs 2020->, testamenttitmk jäs 2020->
 • ja Turun tuomiorovastikunnassa: Lääninrovasti 2018->, järjestelyvastuussa rov.kunnan pappisasessorin vaaleista 2018, 2020 ja 2021, kirkolliskokous- ja hpk.valt.vaaleista 2020, piispanvaalista 2021 sekä Turun Henrikinsrk:n ja Maarian srk:n khravaalien valmistelija 2019 ja 2021

NORVASUO, Anne Kristiina (ei ole käytettävissä)
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sairaalapastori

NURMI, Janne Jukka (ei ole käytettävissä)
Martinkosken seurakunnan kappalainen, teologian tohtori

OINAS, Ari Ilmari (ei ole käytettävissä)
Salon seurakunnan kappalainen, työyhteisökehittäjä

SAURIO, Olavi Markus, Rauman seurakunnan kappalainen, teologian lisensiaatti, filosofian maisteri

 • Olen vihitty papiksi 1.6.1986 Helsingissä, ja urani alkuvaiheilla seurakuntapapin kokemusta minulla on myös Kuopiosta ja Tampereelta. 1991-1994 toimin Vähänkyrön seurakunnan kappalaisena. Lapin seurakunnan kirkkoherra olin 1995-2008, ja seurakuntaliitoksen jälkeen Rauman kappalainen 2009 alkaen ja edelleen. Teologian lisensiaatin tutkinto Helsingin Yliopistossa käsitti Lutherin teologiaa koskevan tutkimuksen ekumeniikan alalta. Oman virkani ohella olen toiminut Rauman seurakunnassa hallintojohtajan sijaisena muutaman kuukauden ajan vuonna 2015. Akiliittojen valtuuston jäsenenä olen toiminut 2016-2017

TOLJAMO, Outi Irene (ei ole käytettävissä)
Turun Katariinanseurakunnan kappalainen