Arkkipiispa Kari Mäkisen ja piispa Kaarlo Kallialan paastoviesti 2018

15.2.2018

Paastonaika kutsuu nyt niin kuin aina luopumiseen, itsetutkisteluun ja olennaiseen keskittymiseen. Kristillinen usko ei kuvaa voittokulkua vaan todellisuudentajuista suostumista elämän ehtoihin. Kristuksen seuraaja voi kuitenkin nähdä, että juuri tätä kautta aukeaa elämän mieli ja tulevaisuuden toivo. Siitä myös syntyy kokemus seurakunnissa tehtävän työn merkityksestä.

 

Voimattomien voima

Paastonajan alkaessa haluamme kertoa havainnosta, jonka olemme tehneet hiippakunnan seurakunnissa. Monia painaa voimavarojen ehtyminen. Tämä koskee sekä taloudellisia mahdollisuuksia että inhimillisiä voimavaroja. Työntekijät pohtivat omaa jaksamistaan, mutta myös luottamushenkilöt ja vastuita kantavat seurakuntalaiset saattavat kokea tehtävänsä uuvuttaviksi.

Monet seurakunnat ovat tilanteessa, jossa on ennen muuta taloudellisista syistä tehtävä vaikeita valintoja. Ne koskevat niin henkilöstöä kuin toimitilojakin. Läheskään aina ei ole selvää, mihin suuntaan olisi mentävä; epätietoisuus ja erimielisyys saattavat nostaa esiin myös suoranaisia ristiriitoja. Niiden keskellä on täysi työ säilyttää mielenmaltti ja keskinäinen kunnioitus.

Ymmärrämme hyvin, kuinka epävarmuus oman yhteisön jatkuvuudesta ja seurakuntien tulevaisuudesta kuluttaa voimia.  Riski ärtyneisiin vastakkainasetteluihin kasvaa. Vaarana on, että katoaa kokemus samassa veneessä olemisesta – samaan tapaan kuin kirkkoa vanhastaan on kuvattu laivana. Hankalimmatkin haasteet ja pahimmatkin ongelmat ovat lopulta yhteisiä. Vain silloin, kun ne kohdataan yhdessä, toisista voi saada tukea.

Olemme myös tunnistaneet, että monia seurakuntien toiminnasta vastaavia kalvaa epätietoisuus tekemänsä työn merkityksestä. Samaan aikaan, kun maailmantilanteen epävarmuus hämmentää, myös kirkon ja sen sanoman paikka yhteiskunnassa ja ihmisten mielissä on muuttunut. On uudella tavalla perusteltava niin muille kuin itsellekin, millä asialla on ja mistä yhteisessä uskossamme onkaan kysymys.

Tässä tilanteessa haluamme rohkaista astumaan luopumisen ja itsetutkistelun tielle. Paastonaika kutsuu nyt niin kuin aina luopumiseen, itsetutkisteluun ja olennaiseen keskittymiseen. Kristillinen usko ei kuvaa voittokulkua vaan todellisuudentajuista suostumista elämän ehtoihin. Kristuksen seuraaja voi kuitenkin nähdä, että juuri tätä kautta aukeaa elämän mieli ja tulevaisuuden toivo. Siitä myös syntyy kokemus seurakunnissa tehtävän työn merkityksestä.

”Käykäämme nyt Jerusalemiin ja yhdessä paastotkaamme ja Jeesusta kärsimystiellänsä nyt nöyrästi seuratkaamme” (VK 54:1). Olennaiseen keskittyminen antaa voimia jaksaa ja luo turvallisuutta. Se rakentaa yhteyttä ja palauttaa työn ilon. Se auttaa meidät sovintoon niin keskenämme kuin Jumalan kanssa.

Rukoilemme voimia, siunausta ja levollista itsetutkistelua hiippakuntamme seurakunnille, niiden työntekijöille, vastuunkantajille ja kaikille seurakuntalaisille.

Turussa tuhkakeskiviikkona 2018

Arkkipiispa Kari Mäkinen
Piispa Kaarlo Kalliala


Ajankohtaista

Arkkipiispa emeritus John Vikströmin saarna 6.3.2018

John Vikströmin pitämä saarna yhteisen pappisviran 30-vuotismessussa Turun tuomiokirkossa 6.3.2018 on luettavissa oheisesta linkistä.
Lue lisää »

Tapio Luoma valittiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma on valittu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispaksi. Alustavan laskennan mukaan Luoma sai 56,17 prosenttia ehdokkaiden yhteenlasketusta äänimäärästä tänään torstaina 1.3. käydyssä vaalissa.
Lue lisää »

Arkkihiippakunnan tunnustuspalkinto Keski-Porin seurakunnan sometyölle ja seurakunnan sometiimille

Turun arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuusto on myöntänyt Arkkipooki-palkinnon Keski-Porin seurakunnan sometiimin toteuttamalle sometyölle. Piispa Kaarlo Kalliala luovutti palkinnon ke.28.2. Porin rukoushuoneella.
Lue lisää »

Arkkipiispa Kari Mäkisen ja piispa Kaarlo Kallialan paastoviesti 2018

Paastonaika kutsuu nyt niin kuin aina luopumiseen, itsetutkisteluun ja olennaiseen keskittymiseen. Kristillinen usko ei kuvaa voittokulkua vaan todellisuudentajuista suostumista elämän ehtoihin. Kristuksen seuraaja voi kuitenkin nähdä, että juuri tätä kautta aukeaa elämän mieli ja tulevaisuuden toivo. Siitä myös syntyy kokemus seurakunnissa tehtävän työn merkityksestä.
Lue lisää »

Arkkihiippakunta on tarkentanut ohjeistusta seksuaaliseen häirintään puuttumisesta

Piispa Kaarlo Kalliala ja arkkipiispa Kari Mäkinen ovat lähettäneet seurakunnille ohjeistuksen seksuaaliseen häirintään puuttumisesta. Ohjeet tulee käsitellä seurakunnissa työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa säännöllisin väliajoin.
Lue lisää »

Yhteistä pappeutta 30 vuotta!

Nyt on syytä juhlia - pappisviran avaamisesta naisille tulee kuluneeksi 30 vuotta! Yhteistä pappeutta juhlitaan arkkihiippakunnassa sekä Turussa että Porissa.
Lue lisää »

Tuomiokapituli esittää kirkkohallitukselle Turkuun ja Kaarinaan viittä suomenkielistä seurakuntaa

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on antanut oman lausuntonsa Turun ja Kaarinan seurakuntarakenteesta. Tuomiokapituli esittää viittä suomenkielistä seurakuntaa: Kaarinan seurakunta, Maarian seurakunta, Turun Mikaelinseurakunta, Turun Katariinanseurakunta ja Turun tuomiokirkkoseurakunta. Lausunto lähtee yhdessä seurakuntien tekemien aloitteiden sekä seurakunnilta ja seurakuntayhtymältä saatujen lausuntojen kanssa kirkkohallitukselle, joka tekee asiassa lopullisen päätöksen.
Lue lisää »
RSS