Arkkipiispanvaalin viestintäaikataulu 8.2.2018

2.2.2018

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispanvaalin ensimmäinen kierros käydään torstaina 8.2.2018. Vaalikokoukset alkavat kahdeksassa hiippakunnassa sekä Turun arkkihiippakunnan viidessä rovastikunnassa kello 13. Sitä mukaa, kun alustavat äänimäärät rovastikunnissa ja hiippakunnissa valmistuvat, ne ilmoitetaan arkkihiippakunnan Twitter-tilillä ja Facebookissa sekä Kirkon Twitter-tilillä (#arkkipiispanvaali).

Kirkon viestintä tiedottaa mediajakelulla alustavasta tuloksesta noin klo 16.

Mikäli vaali ratkeaa jo ensimmäisellä vaalikierroksella, eli yksi ehdokkaista saa yli puolet ehdokkaiden yhteenlasketusta äänimäärästä, hän tulee suoraan valituksi arkkipiispan virkaan. Tässä tapauksessa medialle järjestetään tilaisuus tavata vaalin voittaja 8.2. klo 18 Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa, Hämeenkatu 13, 4. krs.

Ensimmäisen vaalikierroksen vaalitulos vahvistetaan perjantaina 9.2. kello 13 alkavassa tuomiokapitulin istunnossa. Jos vaalitulos on tiukka ja vaatii tarkastuslaskennan, tuloksen vahvistaminen ja arkkipiispaksi valitun tapaaminen siirtyy perjantai-iltapäivään.
Mahdollinen toinen vaalikierros 1.3.
Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta ehdokkaiden yhteenlasketusta äänimäärästä (arkkihiippakunnan kolmella jako huomioituna), järjestetään toinen vaalikierros kahden eniten ääniä saaneen välillä 1.3.
Tällöin vaalin voittanut tuleva arkkipiispa on median tavattavissa 1.3. klo 18 Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa järjestettävässä tilaisuudessa.
Vaalissa on mukana viisi ehdokasta. Ehdokkaat ovat lähetysjohtaja, teologian tohtori Ville Auvinen, organisaation ja johtamisen yliopisto-opettaja, teologian tohtori Heli Inkinen, kansanedustaja, teologian tohtori Ilkka Kantola, Espoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa, dosentti Björn Vikström.
Äänioikeus arkkipiispan vaalissa on arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Maallikkovalitsijoita on yhtä monta kuin hiippakunnan äänioikeutettuja pappeja ja lehtoreita eli 603. Äänivaltaisia ovat myös kaikki kirkolliskokousedustajat sekä hiippakuntavaltuustojen, tuomiokapitulien ja kirkkohallituksen jäsenet. Kaikkiaan äänioikeus vaaleissa on 1525 henkilöllä.
Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun 2018 alussa.
Lisätietoja arkkipiispan vaalista:
Turun tuomiokapitulin lakimiesasessori Matti Mäkinen, p. 0400 774311
Vaaliviestintä:
Viestintäpäällikkö Eeva-Kaisa Heikura, Kirkon viestintä, p. 040 6881421
Viestintäasiantuntija Tia Vähäsarja, Kirkon viestintä, p. 040 6681532
Hiippakuntapastori Pauliina Järvinen, Turun arkkihiippakunta, p. 0400 126515

Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoman virkaan asettaminen 3.6. Turussa

Arkkipiispa Tapio Luoman virkaan asettaminen tapahtuu Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 3.6. kello 10.00.
Lue lisää »

Arkkipiispa Kari Mäkisen lähtöjuhla 27.5. Turussa

Arkkipiispa Kari Mäkinen siirtyy eläkkeelle kesäkuun alussa. Hänen lähtömessuaan vietetään sunnuntaina 27.5. kello 10.00 Turun tuomiokirkossa, jossa arkkipiispa Mäkinen jättää viran tunnukset.
Lue lisää »

Arkkihiippakunta on tarkentanut ohjeistusta seksuaaliseen häirintään puuttumisesta

Piispa Kaarlo Kalliala ja arkkipiispa Kari Mäkinen ovat lähettäneet seurakunnille ohjeistuksen seksuaaliseen häirintään puuttumisesta. Ohjeet tulee käsitellä seurakunnissa työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa säännöllisin väliajoin.
Lue lisää »
RSS