Kirkon ympäristödiplomi Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulille

30.1.2018

Kirkkohallituksen täysistunto on myöntänyt Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulille Kirkon ympäristödiplomin vuosille 2018-2022. Ensimmäisen ympäristödiplomin tuomiokapituli sai vuonna 2013.

 

Ympäristödiplomi on seurakuntia ja hiippakuntia varten vuonna 2001 kehitetty kirkon oma ympäristöjärjestelmä, joka auttaa niitä täyttämään vastuutaan luomakunnasta. Tuomiokapitulille myönnetty diplomi on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Mukana on tällä hetkellä noin sata seurakuntaa ympäri Suomea, muutama tuomiokapituli ja kirkkohallitus.

Kirkon ympäristövastuulla on syvä perusta Raamatussa. Kirkon ilmasto-ohjelman kolme teemaa ovat kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus. Kristitylle merkittävä peruste ja innoitus luonnonsuojeluun muodostuu kunnioituksesta Jumalaa ja hänen luomistyötään kohtaan.

Diplomin uusimisen aikana tuomiokapitulissa on kiinnitetty huomiota mm. paperin kulutukseen, joka on vähentynyt sähköiseen asianhallintaan siirtymisen vuoksi. Jatkossa myös tavaroita ja palveluja hankittaessa pyritään hankkimaan mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita ja palveluita. Tarjouskilpailujen yhdeksi valintakriteeriksi asetetaan ympäristöominaisuudet.

Tulevaisuudessa tuomiokapituli tulee tukemaan entistä enemmän niitä paikallisia seurakuntia, joilla ei ole vielä ympäristödiplomia, ympäristövastuulliseen toimintaan. Seurakunnille laaditaan konkreettisia toimintaohjeita, "askeleita", ympäristödiplomiin. Monet ohjeet ovat hyvin konkreettisia ja helppoja toteuttaa. Esimerkiksi kiinteistöjen energiankulutuksen säästö lähtee siitä, että jokaiseen kiinteistöön hankitaan lämpömittari ja energiankulutusta ja kiinteistöjen käyttöastetta aletaan seurata.

Tästä tuomiokapitulin ympäristötyön www-sivulle.


Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoman virkaan asettaminen 3.6. Turussa

Arkkipiispa Tapio Luoman virkaan asettaminen tapahtuu Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 3.6. kello 10.00.
Lue lisää »

Arkkipiispa Kari Mäkisen lähtöjuhla 27.5. Turussa

Arkkipiispa Kari Mäkinen siirtyy eläkkeelle kesäkuun alussa. Hänen lähtömessuaan vietetään sunnuntaina 27.5. kello 10.00 Turun tuomiokirkossa, jossa arkkipiispa Mäkinen jättää viran tunnukset.
Lue lisää »

Arkkihiippakunta on tarkentanut ohjeistusta seksuaaliseen häirintään puuttumisesta

Piispa Kaarlo Kalliala ja arkkipiispa Kari Mäkinen ovat lähettäneet seurakunnille ohjeistuksen seksuaaliseen häirintään puuttumisesta. Ohjeet tulee käsitellä seurakunnissa työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa säännöllisin väliajoin.
Lue lisää »
RSS