Seurakuntien on puututtava seksuaaliseen häirintään

29.11.2017

Globaali seksuaalisen häirinnän vastainen #Metoo-kampanja on herättänyt keskustelua myös Suomessa. Kirkossakin on havahduttu kysymään, ovatko yhteiset ohjeet ja toimintamallit puuttua seksuaaliseen häirintään kaikkialla ajantasaisia ja riittäviä.

Turun arkkihiippakunnassa tullaan piispojen johdolla tarkentamaan ohjeistusta. Seksuaalisen häirintään liittyvien tapausten käsittelyssä on hyvä seurata Kirkon työmarkkinajärjestön ohjeistusta hyvän kohtelun edistämisestä ja varhaisen puuttumisen mallista.

 

Ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä voi tehdä muun muassa kirkkoherralle, talouspäällikölle, esimiehelle, työsuojelupäällikölle, työsuojeluvaltuutetulle, kirkkoneuvoston/seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajalle, työterveyshuollolle, työsuojelupiirille tai tuomiokapitulille. Arkkihiippakunnan tuomiokapituli tukee tarvittaessa asioihin puuttumisessa.

 

Seksuaalisen häirinnän käsittely on haastavaa ja kynnys sen ilmoittamiseen voi olla korkea. Siihen liittyy muun muassa häpeää ja pelkoa omasta asemasta yhteisössä. Sopimaton puhe ja fyysinen lähentely eivät ole hyväksyttävää. Seurakuntien ja muiden kirkollisten toimijoiden on puututtava mahdolliseen häirintään.


Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoman virkaan asettaminen 3.6. Turussa

Arkkipiispa Tapio Luoman virkaan asettaminen tapahtuu Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 3.6. kello 10.00.
Lue lisää »

Arkkipiispa Kari Mäkisen lähtöjuhla 27.5. Turussa

Arkkipiispa Kari Mäkinen siirtyy eläkkeelle kesäkuun alussa. Hänen lähtömessuaan vietetään sunnuntaina 27.5. kello 10.00 Turun tuomiokirkossa, jossa arkkipiispa Mäkinen jättää viran tunnukset.
Lue lisää »

Arkkihiippakunta on tarkentanut ohjeistusta seksuaaliseen häirintään puuttumisesta

Piispa Kaarlo Kalliala ja arkkipiispa Kari Mäkinen ovat lähettäneet seurakunnille ohjeistuksen seksuaaliseen häirintään puuttumisesta. Ohjeet tulee käsitellä seurakunnissa työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa säännöllisin väliajoin.
Lue lisää »
RSS